Coreea de Sud: Moartea primului soldat cunoscut ca transgender generează apeluri la schimbare
Moartea primului soldat cunoscut ca transgender din Coreea de Sud, demobilizat anul trecut din armată după ce a făcut o operaţie pentru schimbare de sex, a generat apeluri la măsuri de protecţie şi recunoaşterea persoanelor aparţinând acestei categorii în ţara asiatică, relatează joi agenţia Reuters.
Byun Hui-su, care avea 23 de ani şi gradul de sergent, a fost găsită moartă de serviciile de urgenţă, miercuri, la locuinţa sa din Cheongju (sud de Seul).
"Moartea lui Byun a avut cu atât mai mult ecou în rândul publicului cu cât armata şi societatea refuză să recunoască schimbarea", a reacţionat într-un comunicat asociaţia "Curcubeu" pentru măsuri împotriva discriminării minorităţilor sexuale din Coreea de Sud, reprezentând circa 40 de grupuri.
O femeie care a povestit că era prietenă cu Byun încă din liceul militar a menţionat pentru Reuters că 28 februarie ar fi fost ultima zi a acesteia în armată, dacă i s-ar fi permis să rămână în rândurile sale.
"Era născută să fie soldat. Se pricepea foarte bine la tot ce ţine de armată, nu doar în Coreea, ci şi în alte ţări, şi făcea mari eforturi să-şi reia stagiul", a relatat femeia, prezentată doar cu numele Kim.
Potrivit acesteia, Byun nu avea de lucru, pentru că toate solicitările i-au fost respinse după ce s-a aflat că a fost dată afară din armată în urma intervenţiei chirurgicale la care a fost supusă în Thailanda.
Byun dăduse în judecată armata în speranţa de a-şi putea relua stagiul, prima audiere fiind stabilită pentru luna aprilie.
"Vreau să arăt tuturor că şi eu pot fi unul dintre bravii soldaţi care apără această ţară", a declarat atunci Byun, cu ochii în lacrimi.
O primă reacţie a armatei, care a comunicat că nu poate comenta "ştirea morţii unui civil", a fost drastic criticată în social media, iar joi un purtător de cuvânt militar a prezentat oficial condoleanţe, calificând moartea lui Byun drept un eveniment "nefericit".
Purtătorul de cuvânt a adăugat că armata încă nu a purtat discuţii detaliate legat de politicile sale faţă de soldaţii transgender.
Cazul a declanşat o dezbatere în comunitatea LBGT sud-coreeană privind modul în care sunt trataţi membrii acesteia în rândul forţelor armate. În Coreea de Sud, toţi bărbaţi consideraţi apţi au obligaţia să efectueze un stagiu militar de circa doi ani.
Întrebat într-o conferinţă de presă obişnuită dacă există eventuale planuri de schimbare în ce priveşte serviciul militar pentru persoanele transgender, premierul Chung Se-kyun a transmis condoleanţe, menţionând doar că e nevoie de mai multe discuţii.
Comisia sud-coreeană pentru drepturile omului a făcut publică la rândul său o declaraţie în care salută "lupta lui Byun împotriva discriminării şi urii profund înrădăcinate" şi se angajează să promoveze eforturile de îmbunătăţire a actualului sistem. AGERPRES