Coreea de Nord susține că soldatul american ajuns pe teritoriul țării ar fi fugit din cauza rasismului din armată

Coreea de Nord susține că soldatul american ajuns pe teritoriul țării ar fi fugit din cauza rasismului din armată

Coreea de Nord a declarat că soldatul american Travis King a ajuns pe teritoriul său luna trecută din cauza „tratamentelor inumane și a discriminării rasiale” din armată.

Soldatul american Travis King / Foto: Facebook

Soldatul american Travis King / Foto: Facebook

Soldatul în vârstă de 23 de ani a trecut în fugă granița din Coreea de Sud pe 18 iulie, în timp ce se afla într-un tur ghidat.

Soldatul King a recunoscut că a traversat ilegal și a dorit să se refugieze în Coreea de Nord, a relatat agenția de presă de stat KCNA, citată de BBC .

Este pentru prima dată când Phenianul a recunoscut că l-a reținut pe soldat. Afirmațiile nu au fost verificate încă. Informațiile au apărut într-o declarație care a fost publicată până acum doar de KCNA, care e controlată de guvern. Aceasta nu a oferit mai multe detalii despre starea de sănătate a soldatului King sau dacă țara l-ar accepta ca refugiat.

Îngrijorările au crescut în ceea ce privește bunăstarea soldatului american, care nu a mai fost văzut sau auzit de când a ajuns în Coreea de Nord.

SUA încearcă să negocieze eliberarea soldatului King cu ajutorul Comandamentului ONU, care gestionează zona de frontieră și care are o linie telefonică directă cu armata nord-coreeană.

Ca răspuns la raportul nord-coreean de miercuri, un oficial al Pentagonului a declarat că SUA nu pot verifica afirmațiile și că prioritatea lor este ca soldatul King să fie adus acasă în siguranță „prin toate canalele disponibile”.

Coreea de Nord nu a oferit nicio informație cu privire la modul în care intenționează să îl trateze pe soldatul în speță, dar a declarat că Travis King a recunoscut că a intrat „ilegal” în țară.

Faptul că declarația Coreei de Nord a pus accentul pe trecerea ilegală a soldatului sugerează că nu se intenționează reținerea lui în țară, chiar dacă ar vrea, a declarat Christopher Green, consultant senior la International Crisis Group.

„Acest lucru nu este surprinzător. El și-ar pierde toată valoarea politică pentru ei dacă ar fi așa”, a spus Green, dar a adăugat că Coreea de Nord nu se grăbește încă să negocieze întoarcerea lui Travis King în SUA.

„Coreea de Nord s-a pus public în aceeași oală cu Beijing și Moscova, după cum arată vizitele delegațiilor la nivel înalt din ambele țări la Phenian în ultimele săptămâni. Este o greșeală să credem că Coreea de Nord se grăbește sau trebuie să se grăbească să se ocupe de problema Travis King”, a spus el.

Declarația de pe KCNA nu a precizat dacă acesta va fi urmărit penal sau pedepsit și nu a fost menționat nici locul unde se află în prezent sau starea sa de sănătate.

„În timpul anchetei, Travis King a mărturisit că a decis să vină în RPDC [Coreea de Nord] deoarece nutrea sentimente rele față de tratamentele inumane și discriminarea rasială din cadrul armatei americane”, a relatat KCNA.

De asemenea, el și-a exprimat dorința de a se refugia în RPDC sau într-o țară terță, spunând că era dezamăgit de societatea americană inegală.

Rasism în armată

Travis King este un specialist în recunoaștere care este în armată din ianuarie 2021 și se afla în Coreea de Sud ca parte a rotației sale.

Înainte de a trece granița, el a stat două luni în detenție în Coreea de Sud pentru acuzații de agresiune, fiind eliberat pe 10 iulie.

El trebuia să se întoarcă în SUA pentru a se confrunta cu proceduri disciplinare, dar a reușit să părăsească aeroportul și să se alăture unui tur al Zonei demilitarizate (DMZ), care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Zona demilitarizată, una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume, este plină de mine antipersonal, înconjurată de garduri electrice și de sârmă ghimpată și monitorizată de camere de supraveghere. Gărzile înarmate ar trebui să fie în alertă 24 de ore pe zi, deși martorii spun că nu erau prezenți soldați nord-coreeni în momentul în care soldatul King a trecut granița.

Familia sa a declarat anterior presei americane că soldatul a trăit pe pielea lui rasismul din armată. De asemenea, au spus că sănătatea sa mintală pare să se fi deteriorat după ce a petrecut o perioadă într-o închisoare din Coreea de Sud.

„Mă simt de parcă aș fi într-un mare coșmar”, a declarat mama sa, Claudine Gates, adăugând că familia era disperată după răspunsuri.

Coreea de Nord este una dintre puținele țări aflate încă sub un regim nominal comunist și a fost mult timp o societate extrem de secretă și izolată.

Guvernul său, condus de Kim Jong-un, este, de asemenea, acuzat de încălcarea sistematică a drepturilor omului.

Analiștii spun că reținerea lui Travis King a contribuit la mesajele anti-americane ale Coreei de Nord, într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt cele mai proaste din ultimii ani.

Cel mai probabil, Phenian va fi savurat ocazia de a reliefa rasismul și alte deficiențe ale societății americane, mai ales având în vedere criticile internaționale pe care le primește pentru încălcarea drepturilor omului.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească joi pentru a discuta situația drepturilor omului în Coreea de Nord pentru prima dată din 2017.

Înaintea comentariilor sale despre Travis King, presa nord-coreeană a publicat o declarație privind reuniunea ONU, care va fi condusă de SUA.

„Nemulțumite cu încurajarea discriminării rasiale și a crimelor legate de armele de foc, SUA au impus standarde neetice în materie de drepturile omului altor țări”, se arată în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…