Coreea de Nord îşi întăreşte prezenţa militară la graniţă după lansarea unui satelit spion

Coreea de Nord îşi întăreşte prezenţa militară la graniţă după lansarea unui satelit spion

Coreea de Nord a anunţat joi că îşi va consolida prezenţa militară la graniţa cu Coreea de Sud, după ce a plasat pe orbită un satelit spion cu ajutorul Rusiei, potrivit Seulului.

Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia

Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia

După două eşecuri în mai şi în august, o rachetă a decolat marţi din Coreea de Nord şi a plasat pe orbită satelitul militar de observare "Malligyong-1", potrivit presei oficiale nord-coreene. Seulul a confirmat joi că plasarea pe orbită a satelitului fost realizată cu succes, scrie Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a asistat personal la lansarea rachetei şi a studiat deja imagini din satelit ale principalelor baze militare americane de pe insula Guam, din Oceanul Pacific, potrivit mass-mediei oficiale.

Lansarea a avut loc cu încălcarea rezoluţiilor ONU care interzic Phenianului să folosească tehnologii de rachete balistice şi a fost condamnată de Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite şi Naţiunile Unite.

Satelitul a fost "plasat pe o traiectorie orbitală", a declarat joi un oficial al Serviciului naţional de informaţii sud-coreean, în cadrul unei întâlniri cu deputaţi.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord a beneficiat de ajutor din partea Rusiei.

Potrivit deputatului Yoo Sang-bum, care a participat la întâlnire, "Coreea de Nord a furnizat Moscovei planul şi datele privind prima şi cea de-a doua lansare de satelit. Rusia a analizat apoi aceste date şi le-a comunicat Phenianului".

Serviciile secrete sud-coreene, care au colectat şi au analizat resturile unuia dintre sateliţii care au căzut în mare după eşecul lansării şi au concluzionat că acesta nu avea o utilizare militară, consideră totuşi puţin probabil ca satelitul să funcţioneze deja, a mai spus Yoo.

"Având în vedere că de obicei este nevoie de trei ani pentru a dezvolta un satelit, declaraţiile actuale nu garantează capacitatea satelitară a Phenianului, cu excepţia cazului în care acesta face publice fotografiile bazei din Guam pe care le-a menţionat", a explicat deputatul.

După lansare, Coreea de Sud a decis să suspende miercuri o parte a acordului militar pe care l-a semnat cu Phenianul în 2018 care are drept scop să prevină incidentele armate de-a lungul graniţei dintre cele două Corei (în special prin crearea unor "zone tampon" maritime) şi a desfăşurat imediat "mijloace de supraveghere şi recunoaştere" la graniţă.

Ministerul apărării nord-coreean a calificat decizia Seulului drept "imprudentă" şi a anunţat că suspendă la rândul său integral acordul din 2018.

Phenianul va "desfăşura acum forţe armate mai puternice şi noi tipuri de echipamente militare în regiune de-a lungul liniei de demarcaţie militară", a avertizat Ministerul Apărării într-un comunicat citat de agenţia oficială KCNA.

Ministerul nord-coreean a reiterat joi că lansarea satelitului de către Phenian face parte din "dreptul la autoapărare" al ţării şi a criticat reacţia "extrem de isterică" a Seulului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…