Coreea de Nord extinde lista infracțiunilor pedepsite cu moartea. Înăsprirea Codului Penal consolidează controlul liderului suprem

Coreea de Nord extinde lista infracțiunilor pedepsite cu moartea. Înăsprirea Codului Penal consolidează controlul liderului suprem

Regimul liderului suprem Kim Jong Un a extins lista infracțiunilor care justifică pedeapsa cu moartea de la 11 la 16 prin revizuirea legislației penale, potrivit agenției de presă Yonhap.

Kim Jong Un a extins lista pedepselor capitale FOTO: Arhivă

Kim Jong Un a extins lista pedepselor capitale FOTO: Arhivă

Noile infracțiuni care justifică execuția ca pedeapsă includ: propaganda antistatală și actele de agitație, fabricarea ilegală și utilizarea ilicită a armelor sunt incluse în noile coduri.

Modificările juridice au fost codificate prin amendamente multiple între mai 2022 și decembrie 2023, conform unui raport al Institutului Coreean pentru Unificare Națională (KINU), scrie foxnews.com.

Punerea în aplicare a pedepsei cu moartea de către Coreea de Nord a îngrijorat mult timp grupurile pentru drepturile omului. Din cauza caracterului ermetic al țării, este practic imposibil să se stabilească statistici privind utilizarea acesteia, însă dezertorii au oferit mărturii cu privire la frecvența pedepselor dure.

În 2020, a fost adoptată o lege care pedepsește cu moartea consumul și distribuirea presei sud-coreene pentru asociațiile sale „reacționare” și „contrarevoluționare”.

Printre alte comportamente „reacționare” care justifică pedeapsa se numără purtarea de articole de modă din exterior, cum ar fi rochii de mireasă albe, blugi sau ochelari de soare. Termenii argotici din Coreea de Sud ar fi, de asemenea, interziși în comunicările scrise.

În afara pedepsei cu moartea, alte pedepse drastice pentru comportamentul considerat antisocial includ lagărele de prizonieri și reeducarea forțată.

Înăsprirea codului penal este menită să consolideze controlul regimului Kim asupra populației prin monopolizarea continuă a pieței și a armatei.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a promis să își perfecționeze dezvoltarea armelor și să își consolideze capacitățile nucleare.

Kim Jong Un a făcut aceste comentarii în cadrul unui eveniment de stat de celebrare a celei de-a 76-a aniversări a țării.

„Concluzia evidentă este că forța nucleară a RPDC și postura capabilă să o folosească în mod corespunzător pentru a asigura dreptul statului la securitate în orice moment ar trebui să fie perfecționate mai temeinic”, a declarat dictatorul.

„RPDC” este o abreviere pentru numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Kim Jong Un a avertizat că implicarea sporită a Statelor Unite în regiune a forțat regimul să caute arme mai puternice ca mecanism de descurajare.

„RPDC își va consolida în mod constant forța nucleară capabilă să facă față pe deplin oricăror acte de amenințare impuse de statele rivale înarmate nuclear și își va redobândi măsurile și eforturile pentru ca toate forțele armate ale statului, inclusiv forța nucleară, să fie pe deplin pregătite pentru luptă”, a declarat liderul suprem.

A 14-a Adunare Supremă a Poporului, organul legislativ unicameral al țării, a modificat constituția națională anul trecut pentru a consacra înarmarea nucleară ca principiu fundamental.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 VIDEO Atacuri de o amplitudine fără precedent ale Ucrainei în Rusia!

3 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce vedete nu mai suportă românii / „Tudor Chirilă. Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent la 40+ de ani. Nu-i suport faţa, muzica şi ideil…