Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme atomice până în 2027 (studiu)

Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme atomice până în 2027 (studiu)

Coreea de Nord ar putea deţine peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat marţi de Institutul Asan şi Rand Corporation, care fac o recomandare controversată şi anume ca armele atomice să fie desfăşurate din nou în Coreea de Sud, transmite EFE.

''Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit'', se menţionează în studiu , publicat în comun de Institutul Asan şi de Rand Corporation, două centre de reflecţie create de mari grupuri de afaceri.

Pornind de la aceste cifre, ''se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 şi 242'', la care se adaugă ''zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)'', potrivit textului.

În această situaţie, în studiu se menţionează că Phenianul va acţiona tot mai ameninţător la adresa Coreei de Sud şi că, ''pentru a evita un război nuclear'', alianţa dintre Seul şi Washington trebuie ''să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică'', aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit autorilor studiului.

Analiza consideră că SUA şi Coreea de Sud ar trebui să trimită un mesaj regimului nord-coreean în care să spună clar că folosirea armelor nucleare va presupune ''un contraatac nuclear imediat'' din partea Washingtonului şi ''va conduce fără putinţă de tăgadă la dispariţia'' acestuia.

Din acest motiv - menţionează studiul - ''trebuie să se ia serios în considerare'' opţiuni precum desfăşurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în Coreea de Sud şi rachete balistice cu rază intermediară de acţiune.

SUA afirmă că şi-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 - pe când Coreea de Nord încă nu deţinea arme nucleare - pentru a evita o creştere şi mai mare a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfăşura reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărţite.

În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancţiunilor şi reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”