Coreea de Nord acuză SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei: „Ne așteptăm la un nou Război Mondial”

Coreea de Nord acuză SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei: „Ne așteptăm la un nou Război Mondial”

Luni, înalți oficiali militari nord-coreeni au criticat Statele Unite pentru extinderea asistenței militare acordate Ucrainei și pentru trimiterea unuia dintre portavioanele lor pentru a participa la exerciții comune cu Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

foto drapeluri Ucraina și SUA

Coreea de Nord acuză SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei

Kim Kang Il, viceministrul Apărării din Coreea de Nord, a declarat că trimiterea de către SUA a unui portavion în peninsula coreeană reprezintă o demonstrație de forță „foarte periculoasă”, lăsând ușile deschise pentru „o nouă demonstrație copleșitoare de descurajare” din partea Coreei de Nord, a raportat media de stat KCNA, citată de Reuters și Al Jazeera.

Un portavion american cu propulsie nucleară, Theodore Roosevelt, a sosit sâmbătă în orașul portuar sud-coreean Busan pentru a lua parte la exerciții militare comune la sfârșitul acestei luni cu țara gazdă și Japonia, au declarat oficiali navale.

La doar câteva zile după vizita președintelui rus Vladimir Putin la Pyongyang, Pak Jong Chon, unul dintre cei mai importanți oficiali militari nord-coreeni, a declarat că Moscova are "dreptul de a opta pentru orice fel de lovitură de retorsiune" dacă Washingtonul continuă să împingă Ucraina către un „război prin substitut” împotriva Rusiei.

Aceasta ar putea provoca un răspuns mai puternic din partea Moscovei și un „nou război mondial”, a spus Pak, potrivit KCNA.

El s-a referit la comentariile Pentagonului de săptămâna trecută, potrivit cărora forțele ucrainene pot folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi forțele ruse oriunde peste granița cu Rusia.

Washingtonul și Seulul au fost din ce în ce mai alarmate de aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord și le-au acuzat că încalcă legile internaționale prin comercializarea de arme pe care Rusia să le folosească împotriva Ucrainei. Moscova și Pyongyangul au negat orice transfer de arme.

Coreea de Sud a declarat săptămâna trecută că soldații săi au tras focuri de avertisment după ce mai mulți soldați nord-coreeni au trecut pentru scurt timp granița, în cel de-al treilea incident de acest fel din această lună.

Acest lucru vine pe fondul escaladării incidentelor care au inclus, de asemenea, trimiterea de către Coreea de Nord a unor baloane pline cu gunoaie peste graniță, precum și lansarea de către Coreea de Sud a unor pliante de propagandă și utilizarea unor difuzoare gigantice la graniță.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii