Coreea de Nord a început restituirea rămăşiţelor pământeşti ale militarilor americani ucişi în războiul din Coreea
Coreea de Nord a lansat vineri procesul complex de restituire a rămăşiţelor pământeşti ale militarilor americani ucişi în urmă cu peste 65 de ani în timpul războiului din Coreea, ca parte a procesului decis la summitul istoric din iunie dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, relatează AFP.
"După atâţia ani, va fi un moment minunat pentru atâtea familii. Mulţumiri lui Kim Jong Un", a scris preşedintele american Donald Trump pe Twitter.
Liderul nord-coreean "îndeplineşte astăzi o parte din angajamentul pe care l-a făcut" preşedintelui american "de a restitui militarii americani căzuţi", a comentat Casa Albă. "Suntem încurajaţi de acţiunile Coreei de Nord şi de această atitudine favorabilă unei schimbări pozitive", a adăugat ea.
Un avion al US Air Force la bordul căruia se aflau rămăşiţele pământeşti a părăsit Wonsan în Coreea de Nord pentru a le transfera la baza aeriană Osan din Coreea de Sud, unde a ajuns vineri la ora 02:00 GMT. O ceremonie oficială de repatriere va avea loc pe 1 august.
Conform Comandamentului Naţiunilor Unite din Coreea de Sud (UNC), avionul transportă 55 de rămăşiţe pământeşti. "A fost o misiune de succes rezultată dintr-o coordonare extinsă", a declarat generalul Vincent Brooks, comandantul UNC şi al forţelor americane din Coreea de Sud.
Anunţul coincide cu o dată simbolică: 27 iulie marchează împlinirea a 65 de ani de la semnarea armistiţiului care a pus capăt războiului din Coreea.
Acesta este ultimul dintre cele patru angajamente ale declaraţiei de la Singapore semnată pe 12 iunie de Donald Trump şi Kim Jong Un.
"Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreea se angajează să găsească rămăşiţele prizonierilor de război şi ale soldaţilor dispăruţi şi să le repatrieze imediat pe cele care au fost identificate", se arată în declaraţie.
În războiul din Coreea şi-au pierdut viaţa peste 36.500 de militari americani, iar 7.700 sunt încă daţi dispăruţi, dintre care 5.300 pe teritoriul actual al Coreei de Nord. AGERPRES