Ceea ce s-a întâmplat marți la Parlament arată că AUR nu trebuie subestimat. George Simion a acționat mult mai abil decât politicieni cu state vechi, reușind să întoarcă în favoarea sa o situație care se anunța a-i fi defavorabilă. Cu tot poporul AUR-ist care-l urmărește pe Facebook, peste un milion de oameni, în fața Parlamentului, la „marele” miting anti-certificatul COVID, George Simion a strâns vreo 1.500 - 2.000. Eșec total. Însă a jucat pe mâna altora. Și, în parte, n-a pierdut, scrie jurnalista Clarice Dinu pe HotNews.ro .
Totul a fost pus în scenă atent. Mai întâi, mai multor simpatizanți ai partidului li s-ar făcut intrarea în curtea Parlamentului chiar cu mașinile parlamentarilor AUR sau ale angajaților de la grup, încă de la primele ore ale dimineții. Apoi, grupul de protestatari din fața Camerei Deputaților a fost împărțit în două. Unii mai agitați au pornit către intrarea de la Senat, unde vreo două sute au reușit să intre după o scurtă îmbrânceală cu jandarmii.
De aici încolo, totul a mers strună. Pe burtierele televiziunilor și pe prompterele prezentatoarele curgeau fraze de tipul „proteste de o violență fără precedent”, „Parlamentul este sub asediu”, „parlamentarii sunt blocați în Casa Poporului”, „atacul este similar celui de la Capitoliu al susținătorilor lui Trump”. Tonul a fost preluat pe nerăsuflate de o serie de parlamentari și lideri politici care acuzau, nici mai mult, nici mai puțin, Jandarmeria că nu i-a luat la bastoane și nu i-a gazat pe AUR-iști, cum a făcut pe 10 august din vremea lui Dragnea.
Din fericire, departe de a fi de aplaudat, protestul nu a fost unul violent, vătămate fiind câteva mașini din curtea Senatului pe care s-a scris cu vopsea. Din păcate, Jandarmeria a fost singura care nu a picat în capcana AUR. O intervervenție în forță ar fi fost tot ce-și doreau liderii partidului care ar fi umflat și mai mult propaganda de luptători împotriva abuzurilor. Jandarmeria a acționat, cum se spune, proporțional, detensionând situația, iar în cele din urmă protestatarii au părăsit curtea Senatului. E adevărat și la apelul lui George Simion, care oricum nu mai avea nevoie de ei acolo. Manevra reusise. Pe Facebook, pe micile ecrane, politicieni, lideri ai PNL și USR trăiau deja o lovitură de stat, un atentat la democrație. De fapt, își legitimau adversarul.
Democrație este ca să poată protesta chiar și simpatizanții AUR, chiar dacă ne place sau nu. Iar pentru cei care provoacă violențe există lege care trebuie aplicată, fără excepție.
AUR este un partid vampir, se hrănește și crește din frustrările celor pe care liderii politici îi desconsideră. În niciun caz, acest lucru nu trebuie ignorat pentru că are un potențial exploziv imens, mai ales în actuala conjunctură. Iar dacă marți lucrurile nu au degenerat, nu este o garanție că altă dată nu o vor face. Într-un interviu la HotNews, George Simion spunea că AUR nu este atât de radical cât ar trebui.
Dar, mai ales, AUR se hrănește și crește din slăbiciunea statului, care prin reprezentanții săi, de vreo doi ani încoace orbecăie prin Palatul Cotroceni, Palatul Victoria sau Parlamentul României. Când interesele personale și de partid iau locul politicilor publice și ale bunei guvernări, democrația e slăbită.
Or, dacă lucrurile vor continua așa, statul va fi eșuat cu adevarat în misiunea sa de a-si apăra propriii cetăteni, indiferent ai cui simpatizanți sunt.
Din păcate, nu prea mulți par să se fi trezit. O dovadă e și ce a făcut AUR marți.