Copiii răpiți din Ucraina, cu identități schimbate și dați spre înfiere în Rusia. Cazul fetiței adoptate de aliatul lui Putin

Copiii răpiți din Ucraina, cu identități schimbate și dați spre înfiere în Rusia. Cazul fetiței adoptate de aliatul lui Putin

În mijlocul haosului și tulburărilor provocate de conflictul dintre Ucraina și Rusia, părinții disperați se confruntă cu o luptă dureroasă pentru a-și recupera copiii răpiți. Un astfel de caz este cel al micuței Margarita, în vârstă de doar câțiva ani, care a fost luată din casa ei și dusă în Rusia. În ciuda eforturilor familiei de a afla detalii despre starea ei, autoritățile ruse au rămas tăcute.

Margarita avea doar 10 luni la momentul răpirii FOTO BBC

Margarita avea doar 10 luni la momentul răpirii FOTO BBC

Acum, un lider politic cheie al Rusiei, Serghei Mironov, aliat de încredere al președintelui Vladimir Putin, este implicat într-un scandal de adopție, conform documentelor dezvăluite de BBC Panorama .

Mironov, în vârstă de 70 de ani, este menționat în dosarul de adopție a unei fetițe de doi ani, originară din Ucraina, luată în custodie în 2022 de către o femeie cu care acum este căsătorit. Datele arată că identitatea fetiței a fost modificată în Rusia, iar Mironov nu a răspuns solicitărilor de comentarii până în prezent.

Copilul, cunoscut inițial sub numele de Margarita, se numără printre cei 48 de copii dispăruți de la Căminul Regional de Copii Herson în momentul preluării controlului orașului de către forțele ruse.

Ucraina susține că a identificat 19.546 de copii duși în Rusia, de la începutul invaziei din 2022, dintre care doar un număr mic s-a întors. Rusia contestă aceste cifre, promițând să reunească familiile dacă se depune o cerere legitimă. Cu toate acestea, procesul de găsire și recuperare rămâne extrem de dificil și complex.

Guvernul ucrainean a adus acuzații de deportare ilegală, fapt ce a dus la emiterea unor mandate de arestare de către Curtea Penală Internațională pentru Vladimir Putin și comisarul său pentru drepturile copilului.

Margarita, devenită Marina

Victoria Novikova, activistă pentru drepturile omului din Ucraina, a colaborat cu BBC pentru a investiga soarta copiilor, prezentând noi dovezi autorităților ucrainene și CPI. De cinci luni, se încearcă urmărirea Margaritei și pe celorlalți 47 de copii. Găsirea lor într-un loc atât de vast precum Rusia, o țară de peste 17 milioane de kilometri nu este o sarcină ușoară.

Aproximativ 20.000 de copii au fost răpiți FOTO BBC/ IGOR KASTYUKEVICH

Aproximativ 20.000 de copii au fost răpiți FOTO BBC/ IGOR KASTYUKEVICH

Misterul Margaritei a început atunci când o femeie a apărut la spitalul de copii din Kherson, unde micuța era tratată pentru bronșită, în august 2022. Această femeie, identificată ca Inna Varlamova, a prezentat documente pentru a o lua pe copilă.

Ulterior, s-a descoperit că Varlamova s-a căsătorit, recent, cu Serghei Mironov. Înregistrări ale trenurilor au indicat prezența ei în Ucraina în ziua în care Margarita a fost luată din cămin, iar o certificare de naștere pentru o altă fetiță, Marina, indică faptul că aceasta ar fi Margarita, redenumită după Mironov.

Anchetatorii susțin că Rusia a modificat ilegal statutul copiilor și a facilitat adopțiile neoficiale în timpul conflictului cu Ucraina. Cu toate acestea, Kremlinul neagă implicarea și afirmă că evacuează copiii în interesul securității lor.

Eforturile de găsire și recuperare a copiilor devin tot mai dificile, iar părinții se confruntă cu obstacole birocratice și cu o lipsă de transparență din partea autorităților ruse.

Victoria Novikova, determinată să afle soarta Margaritei și a celorlalte victime, subliniază importanța lumii de a fi conștientă de aceste cazuri și îndeamnă la acțiuni pentru aducerea copiilor acasă.

Timpul se scurge în defavoarea copiilor răpiți

Victoria vrea să-i găsească pe toți ceilalți copii dispăruți de la Casa de copii din Herson, dar este îngrijorată că ei ar putea deveni, în curând, de negăsit.

„Timpul nu este de partea noastră. Problema este că [autoritățile ruse] încearcă să ștergă identitatea copiilor atunci când eliberează certificate de naștere sau chiar pașapoarte rusești”, spune femeia.

Între timp, ea nu a renunțat la speranța de a o întoarce pe Margarita în Ucraina. Nu și-a găsit încă rude care să o poată primi pe Margarita, așa că ea însăși a fost numită tutorele legal al micuței de către guvernul ucrainean și are de gând să solicite autorităților ruse să o returneze.

„Lumea trebuie să știe despre existența Margaritei. Au vrut să o ștergă. Trebuie să o aducem înapoi”, afirmă cu hotărâre activista pentru drepturile omului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii