„Copiii lui Putin“, nemulțumiți de liderul rus, dar fără alternative. „El i-a crescut“
Un fost diplomat rus care a demisionat în semn de protest față de războiul din Ucraina a afirmat că elita din jurul liderului de la Kremlin este în general îngrijorată de ultima sa manevră militară catastrofală, însă nu are puterea de a se opune „șefului”, relatează Newsweek .
Bondarev susține că „statul rus este foarte, foarte bolnav”. FOTO Shutterstock (Arhivă)
„Ei chiar nu văd nicio alternativă la Vladimir Putin”, a afirmat Boris Bondarev într-un interviu acordat pentru Newsweek, care și-a dat demisia în luna mai a anului 2022 de la misiunea diplomatică a Rusiei la ONU , după ce a afirmat că „niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”.
În pofida nemulțumirilor din rândul politicienilor și oamenilor de afaceri de la Moscova, se crede că președintele rus deține în continuarea controlul asupra puterii . Liderul de la Kremlin, în vârstă de 70 de ani, a utilizat invazia pe scară largă a Ucrainei pentru a neutraliza și mai mult societatea civilă rusă și pentru a reduce la tăcere orice formă de opoziție organizată, în vreme ce aliații săi promovează public o presupusă coaliție a națiunii ruse în spatele așa-zisei „operațiuni militare speciale”.
„Cred că acești oameni sunt foarte frustrați de ceea ce se întâmplă, dar nu cred că au vreo putere să contracareze aceste politici", a declarat Bondarev despre cei mai puternici politicieni și oameni de afaceri din Rusia. „Cei mai influenți și informați oameni, cred că își dau seama că ceva nu este în regulă", a precizat el.
În prezent, membrii așa-numitului „partid al păcii” al Rusiei își exprimă rareori nemulțumirea în public. „Tot ce pot face este să atenueze consecințele", a susținut Bondarev. „Ei îl servesc pe Putin, îl ajută în continuare să scape cu totul. Ei spun în continuu: Ce putem face? Nu putem face nimic. Nu ne putem risca pentru că viețile noastre sau a copiilor noștri pot fi în pericol”.
„Total pierduți”
„Ei pot fi foarte nemulțumiți și îngrijorați de viitor, dar, în același timp, nu cred că își pot imagina propriul viitor fără Putin. Fără Putin, cred că ar fi total pierduți. Ei simt că fără Putin, fără protecția sa, fără autoritatea sa, vor fi lăsați de izbeliște", a declarat el.
„Putin i-a crescut, i-a crescut în această atmosferă în care el decide pentru toată lumea. Nu trebuie să decizi pentru tine. Putin o va face mai bine decât o poți face tu. Sunt ca niște copii adulți, într-un fel. Oameni care nu sunt obișnuiți să ia singuri decizii, nu doar elita, dar cred că se poate aplica mai mult sau mai puțin întregii populații, într-o anumită măsură.
Oamenii au fost învățați că nu trebuie să ia prea multe decizii. Poți decide ce să faci în viața de zi cu zi, într-o anumită măsură. Toată lumea a fost destul de mulțumită de acest lucru timp de mulți ani. Nu cred că este ușor pentru oameni să renunțe la asta", a mai afirmat Bondarev.
Se pare că forțele ruse au purtat cu ele uniforme speciale pentru așteptata lor paradă a victoriei. Un an mai târziu, obiectivele de război ale Kremlinului par irealizabile. Armata lui Putin încă deține controlul asupra unor teritorii din sudul și estul țării, însă s-a dovedit ineficientă și vulnerabilă la atac.
În răstimp, Ucraina își pregătește propria ofensivă de primăvară, care va fi susținută de blindatele grele ale NATO. Forțele ruse nu vor putea ține Ucraina ocupată fără alte lupte sângeroase.
„Războiul nu decurge așa cum se așteptau”
„Războiul, în mod evident, nu decurge așa cum se așteptau”, a afirmat Bondarev. Cele două tabere, cea pro-război și cea anti-război, sunt îngrijorate.
„Unii sunt supărați și iritați de slăbiciunea lui Putin, de refuzul de a bombarda bazele NATO sau ceva de genul acesta, unii dintre șoimii din anturajul lui Putin”, a afirmat el.
„Alții seamănă mai mult cu niște „porumbei" și vor ca acest război să se înceteze cât mai curând posibil, să se ridice toate sancțiunile și așa mai departe", a declarat Bondarev. „Nu cred că mulți oameni din jurul lui Putin cred că ceea ce se întâmplă acum este exact ceea ce a fost planificat. Poate niște oameni foarte proști.
Poate că își dau seama că Putin este cheia tuturor problemelor lor, dar încă nu cred că sunt pregătiți să acționeze împotriva lui", a mai menționat el.
Invazia lansată în Ucraina a declanșat o luptă acerbă pentru influență la Moscova. Înalți oficiali încearcă să avanseze în carieră sau, în unele cazuri, să se relanseze, precum ar fi fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, au intrat în conflict cu ministerul rus al Apărării. Cu toate că Putin nu a intervenit în dispută, Bondarev susține că haosul este un aspect negativ.
„Statul rus este foarte, foarte bolnav”
„În general, îi subminează autoritatea”, a afirmat fostul diplomat. „Oamenii încep să vadă că nu există disciplină. Grupul Wagner al lui Prigojin, de exemplu, funcționează ca o alternativă la autoritatea lor. Monopolul asupra violenței este delegat unor luptători din afara statului. Și acest lucru, desigur, nu este privit cu ochi buni de oamenii care vor să vadă mecanismele statului rus ca fiind solide și puternice”.
„Cred că toate aceste controverse în jurul lui Prigojin și toate scandalurile, toate aceste trucuri, nu îl avantajează pe Putin”, a mai precizat Bonadrev. „Pentru că oamenii văd asta astfel: fie Putin nu are nicio influență asupra a ceea ce se întâmplă în rânduri, iar asta îi subminează autoritatea în ochii oamenilor. Sau, dacă este conștient și a permis ca acest lucru să se întâmple, atunci el aprobă această rivalitate între soldați și luptători”.
Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin” poate că a atins deja apogeul. Soledar a fost cucerit în urmă cu aproape două luni, iar mercenarii Wagner nu au reușit cucerească orașul Bahmut în ciuda pierderilor uluitoare. „Bucătarul lui Putin” a atenționat că trupele ucrainene sunt pregătite să contraatace, iar acesta se pare că se va concentra pe operațiunile din Africa .
„Dacă la început, Wagner a crezut că ar putea fi luptători-cheie în acest război, acum li se taie aprovizionarea, pierderile lor nefiind compensate", a declarat Bondarev. „Și totul este din cauza lui Prigojin însuși. S-a dovedit a nu fi un om strălucit și inteligent.
A reușit să se certe cu militarii, cu generalii, cu toți cei din jur într-o perioadă foarte scurtă de timp. Iar acum a devenit expus la contraatacurile acestora. Și, bineînțeles, armata are resursele necesare pentru a-l zdrobi, dacă Putin spune asta", a declarat Bondarev. „Aceste rivalități interne sunt un simptom al faptului că statul rus este foarte, foarte bolnav”, a mai ținut să precizeze fostul diplomat rus.
Sursa: adevarul.ro