Copiii din zonele inundate vor fi vaccinați împotriva hepatitei A. Alexandru Rafila: „Vom trimite vaccin pentru cei cu risc de îmbolnăvire”

Copiii din zonele inundate vor fi vaccinați împotriva hepatitei A. Alexandru Rafila: „Vom trimite vaccin pentru cei cu risc de îmbolnăvire”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că sinistrații din județele lovite de inundații vor primi, pe lângă dozele de vaccin antitetanos , și doze de vaccin împotriva hepatitei virale de tip A.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Alexandru Rafila, noi declarații de presă despre situația sinistraților din Galați. Arhivă

„În fiecare centru de sinistrați o să organizăm într-un timp foarte scurt o echipă medicală. Am stabilit inclusiv un model de raportare către Institutul Național de Sănătate Publică a oricăror suspiciuni de boală transmisibilă. O să găsim o soluție și pentru cei care nu au medicamentele obișnuite pentru tratamentul bolilor cronice. Vaccinuri vom mai trimite în funcție de necesități. O să trimite cât este necesar. Am reușit să procurăm împreună cu cei de la DSP și o cantitate de vaccin hepatic de tip A pentru copii care sunt la risc să se îmbolnăvească de hepatită A. Nu e o problemă aici. Ne preocupă însă partea aceasta cu furnizarea de asistență medicală pentru cei care nu au în acest moment”, a precizat ministrul.

Anunțul vine în contextul în care acum câteva zile medicul epidemiolog Emilian Popovici a tras un mare semnal de alarmă atenționând asupra riscului de îmbolnăvire cu virusul hepatitei A. Specialistul a declarat pentru Adevărul că, dacă nu se iau măsuri de prevenție, în zonă ar putea izbucni focare de hepatită A și dizenterie. „Însă virusul hepatitei A se transmite prin maini murdare sau chiar prin spălarea alimentelor, fructelor și legumelor cu apă contaminată”, a precizat epidemiologul.

2.000 de doze de vaccin antitetanos au plecat deja spre Galați

Alexandru Rafila a anunțat, ieri, că 2.000 de doze de vaccin antitetanos au fost trimise în județul Galați, cea mai afectată zonă. "Ne îngrijim de cetăţenii care au nevoie de vaccinare antitetanică, pentru că sunt şi astfel de situaţii. Direcţia de sănătate publică a evaluat la circa 2.000 de doze necesarul de vaccin antitetanic. Este un camion pe drum de la UNIFARM către Galaţi în acest moment şi pentru copiii care au fost expuşi eventual la o apă contaminată sau posibil să fie contaminată vaccinarea împotriva hepatitei A", a afirmat ministrul Sănătăţii, la un post de televiziune.

În urma inundațiilor masive care au lovit județele galați și vaslui au murit 7 persoane. România devine, astfel, țara europeană cu cele mai multe victime provocate de ciclonul Boris, înaintea Poloniei care a revizuit bilanțul de la 4 la 5 victime.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Priviți, un zid s-a prăbușit peste mașini, într-o parcare din București! Incidentul s-a petrecut înainte de cutremur