Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic

Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic

Un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, arată raportul intitulat "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat de World Vision România.

copii saraci

Copiii de sate, flămânzi și săraci. Sursa foto: arhivă

Potrivit documentului, aproape un sfert dintre copii, mai exact 23%, se duc întotdeauna sau uneori seara la culcare flămânzi. Iar asta pentru că părinții lor sunt prea săraci și nu au suficienți bani pentru mâncare.

Datele mai arată că 12,3 lei/zi este suma medie a costurilor pentru hrană în familie, pentru copiii din mediul rural, iar 15% dintre copiii de peste 8 ani din mediul rural (aproximativ 154.000 de copii) se simt întotdeauna obosiţi pentru că muncesc înainte sau după şcoală.

„Ceea ce vedem anul acesta este că da, o parte dintre indicatori s-au îmbunătăţit, dar o foarte mare parte a indicatorilor s-au înrăutăţit, în special acei indicatori care ţin de drepturile de bază ale copilului”, a prezentat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. „Dacă ar fi să ne uităm, spre exemplu, la cât de hrăniţi sunt copiii noştri, ceea ce constatăm este că aproape un sfert dintre copii din România se duc întotdeauna sau uneori seara flămânzi la culcare, pentru că nu există suficientă mâncare acasă. Este un procent care, din păcate, s-a înrăutăţit faţă de 2020, moment la care aveam unul din 10 copii care merg aproape în fiecare seară sau întotdeauna flămânzi la culcare. Cred că ar trebui să ne uităm de ce se întâmplă aceste lucru, cât de mult a crescut inechitatea şi cât de bine alocăm resursele", a mai arătat Mihaela Nabăr.

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat pentru „Adevărul” că „din păcate, avem foarte multe zone abandonate în țara noastră din punct de vedere economic, din punct de vedere al susținerii mediului de afaceri, din punct de vedere al șanselor pe care copiii, tinerii, familiile le au în a avea o viață mai bună”. Aceste cifre sunt, după părerea sa, „o radiografie a situației economice extrem de grave în care se află România”. Sărăcia în anumite zone ale țării a atins cote inimaginabile. „Familie nu-și trimit copiii la școală, nu reușeșc să le acopere necesarul financiar, o masă caldă, pentru că salariile sunt foarte mici și taxele pe muncă sunt foarte mari. Este o consecință a unei politici dezastruoase din punct de vedere administrativ, economic și fiscal, în ceea ce privește dezvoltarea economică la nivel regional în România”, a mai spus analistul. Acesta consideră că ne aflăm în fața celui mai prost scenariu economic în care se poate regăsi țara noastră: „Pentru că este de natură să accentueze problemele economice și să alunge investitorii interesați de deschiderea noilor investiții, l ocuri de muncă și alte afaceri”.

Soluții pentru eradicarea sărăciei în mediul rural

Analistul economic Adrian Negrescu vine cu mai multe soluții care ar putea să scoată țara din criză și oamenii din foamete și sărăcie: „Este o consecință a unei politici dezastruoase din punct de vedere administrativ, economic și fiscal, în ceea ce privește dezvoltarea economică la nivel regional în România. Soluțiile pot fi legate de reorganizarea administrativă a țării pe centre de dezvoltare economică, de revitalizarea regiunilor de dezvoltare pe care le-am avut și care nu au funcționat. De asemenea, ar trebui să ne focusam pe atragerea fondurilor europene și a altor surse de finanțare a zonelor defavorizate din punct de vedere financiar”.

Cum putem face asta? „Prin programe naționale de reconversie, profesională, de susținere a familiilor care își duc copiii la școală, prin reduceri de taxe pentru familiile care au copiii și care nu reușesc să descrie din punct de vedere financiar, pentru că totul pleacă de la bani”, mai explică Adrian Negrescu.

Specialistul ar impune ca și soluție o extindere a sistemului bonurilor de masă, mai ales pentru familiile cu copii. „Iar valoarea acestor bonuri să crească în funcție de situația financiară a beneficiarilor. Adică nu doar salariații să primească aceste ajutoare, ci și familiile. Iar singura soluție este să revitalizezi practic aceste zone, unde natalitatea este în continuare la un nivel ridicat și să le pui la dispoziție un fel de plan de carieră. Acei oameni să știe că își trimit copiii la școală, apoi ajung într-o școală de meserii, își găsesc un job, pot avea șansa de a-și cumpăra o casă și a avea o viață decentă”, mai consideră expertul.

Previziuni pentru anul care vine: „Vom strânge și mai mult cureaua”

Adrian Negrescu avertizează asupra faptului că, cel mai probabil, anul 2025 va veni cu noi creșteri de taxe . „Să strângem cureaua și să fim pregătiți din punct de vedere economic pentru o serie de măsuri de austeritate care vor veni, având în vedere că gaura financiară a statului este cea mai mare”. Specialistul a precizat că anul ăsta am împrumutat 47 de miliarde de euro, sumă fără precedent în istoria României. „Am dus deficitul bugetar la 27 de miliarde de euro, fără precedent, de asemenea, în istoria ultimilor 30 de ani, motiv pentru care nota de plată va fi una extrem de mare, undeva la nivelul a 70 de miliarde de euro, asta pe lângă sumele clasice pe care noi le asociem mediului de afaceri, le asociem funcționării statului român. Acești bani ori vor fi luați din împrumuturi - și mi-e teamă că spre asta ne îndreptăm - ori din creșteri de taxe, care vor afecta și mai mult păturile sărace ale populației”, a conchis Adrian Negrescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta