Copiii agresați în școli vor face terapie pe banii statului. Profesorii, pregătiți antibullying. Psiholog: „Nu este un gest de generozitate’”

Copiii agresați în școli vor face terapie pe banii statului. Profesorii, pregătiți antibullying. Psiholog: „Nu este un gest de generozitate’”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că toți copiii care sunt fie victime ale violenței, fie implicați în acte de violență, vor beneficia de ședințe de terapie acoperite de stat. Psihologii spun că măsura reprezintă „o nevoie pentru o societate sănătoasă”.

Guvernul completeaza setul de măsuri pentru combaterea violenței scolare

Și victimele și agresorii suferă, atunci când vorbim de violența în școli - Foto Arhivă

Completăm setul de măsuri pentru combaterea violenței școlare printr-un Plan Național pentru un Mediu Sigur în învățământ. Toți copiii victime ale violenței sau implicați într-un asemenea act, primesc sprijin de specialitate și le decontăm ședințe de terapie”, a declarat premierul înaintea ședinței de guvern.

În plus, Guvernul va organiza sesiuni de formare pentru cadrele didactice, menite să îmbunătățească gestionarea situațiilor de violență în școli.

Organizăm cursuri de formare pentru profesori și o bibliotecă online cu conținut dedicat combaterii violenței în școli.” a adăugat Marcel Ciolacu.

Măsurile vin în contextul în care Organizația Salvați Copiii avertizează că 1 din 2 elevi este amenințat, umilit sau agresat fizic , iar 4 din 5 elevi sunt martori ai situațiilor de bullying în școală.

Grijă pentru societate

Măsurile anunțate de premierul Marcel Ciolacu sunt salutate de psihologi. Terapia ajută la prevenirea și tratarea traumelor, atât pentru victime, cât și pentru agresori, spun aceștia.

Indiferent că le decontează ședințe de terapie sau consiliere este extraordinar de bine, pentru că foarte mulți copii care sunt victime ale abuzurilor sunt copii care poate nu-și permit să ajungă în cabinetul unui psiholog și să plătească ședințele necesare de terapie. Nu este un gest de generozitate, este o nevoie pentru o societate sănătoasă.”, a declarat Keren Rosner pentru „Adevărul”.

În plus, psihologul subliniază importanța accesului la literatura de specialitate.

Faptul că o să pună la dispoziție literatură de specialitate este foarte bine pentru că va fi la îndemână să fie citite și de elevii mai mari și de profesori și de diriginți care poate vor înțelege mai bine acest fenomen și vor interveni precoce atunci când este cazul de violență sau de posibilă violență. Deci vor fi protejați copiii abuzați, victimele.”, subliniază Keren Rosner.

Și agresorii suferă

Keren Rosner accentuează că terapia este esențială pentru copiii afectați de violență, deoarece traumele pot schimba dramatic comportamentul și viziunea lor asupra vieții. Atât victimele, cât și agresorii au nevoie de sprijin psihologic, deoarece agresorii adesea provin din medii traumatizante.

Pentru că foarte mulți copii care trăiesc astfel de evenimente ajung să fie traumatizați și traiectoria destinului lor se poate schimba. Comportamentul lor se poate schimba. Viziunea asupra vieții, a vieții în general și a vieții lor poate să fie deformată. Astfel de ședințe ar contribui la rezolvarea, la vindecarea rănilor și la redresarea unor probleme, dacă au apărut, probleme psihice, de comportament a victimelor, dar și a agresorilor. Pentru că și agresorii au nevoie de ședințe de terapie.”, adaugă psihologul.

Terapia ajută la vindecarea rănilor și la prevenirea comportamentului violent, contribuind la crearea unei societăți mai echilibrate.

Și unii și ceilalți, de fapt, sunt niște copii care suferă sau au suferit. Victima suferă de pe urma agresorului, dar agresorul e cel care a suferit înainte, care aduce suferința lui într-o formă mascată și devine violent, agresiv, agitat, impulsiv. Acel copil are o istorie de viață, de multe ori, dramatică, cu abuz la rândul lui. Și atunci e o idee foarte bună și ar fi foarte bine pentru că s-ar proteja societatea, e o grijă pentru societatea viitoare, pentru tineri, care vor fi mult mai echilibrați și vor înțelege mult mai bine cum să se comporte, care sunt limitele, cum să se protejeze.”, a precizat Keren Rosner.

Și părinții ar trebui implicați în procesul terapeutic pentru a aborda problemele de bază și a îmbunătăți comportamentul copiilor.

Ar fi nemaipomenit dacă s-ar putea lucra și cu părinții copiilor, și ai celor care sunt agresați și mai ales cu părinții agresorilor. Pentru că, de fapt, acolo este problema principală, de acolo vin toate comportamentele agresive. Și atunci ar fi foarte bine dacă ar fi părinții determinați , că nu poate să îi oblige nimeni, dar să fie convinși că terapia este o variantă și că ar face-o pentru binele copilului lor.”, a mai spus Keren Rosner.

Măsurile anunțate sunt esențiale pentru combaterea violenței școlare, dar este nevoie de un efort coordonat între părinți, profesori, autorități și ONG-uri, pentru a obține rezultatele dorite, atrag atenția specialiștii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire epocală în Sarmizegetusa Regia: templul pictat al dacilor, dezvelit după două milenii

2 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

3 Blonda prezentă alături de șeful Telegram în momentul arestării sale în Franța a aprins imaginația internauților

4 Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foa…

5 O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16