Convoiul umanitar rus, o diversiune pentru a introduce blindate în Ucraina? Liderul separatiştilor din Doneţk: „Armele sunt pe drum”
„Armele sunt pe drum”, a afirmat Alexander Zaharcenko, premierul auto-proclamat al Republicii Populare Doneţk, potrivit BBC News.
Zaharcenko a afirmat, vineri, că 150 de vehicule şi 1.200 de militar, ajutor oferit de Rusia, se apropie treptat de Republica Populară Doneţk, situată în estul separatist la Ucrainei.
„Suntem pregătiţi să primim ajutor financiar şi material din toate părţile Globului”, declarase anterior Zaharcenko într-o conferinţă de presă, coridoarele stabilite de armata ucraineană în estul separatist fiind o „cacealma”.
Totuşi, Rusia continuă să nege implicarea în războiul civil din estul Ucrainei, în ciuda acuzaţiilor autorităţilor de la Kiev şi a constatărilor jurnaliştilor străini prezenţi în estul ţării.
Alexander Zaharcenko, premierul auto-proclamat al Republicii Populare Doneţk FOTO Reuters
Convoiul umanitar rus, „acoperire” pentru blindatele ruseşti
Blindate ruseşti se deplasau, vineri dimineaţă, în sudul Rusiei, în apropiere de frontiera ucraineană şi de locul în care sunt staţionate aproape 300 de camioane cu ajutorul umanitar rusesc destinat populaţiei afectate de conflictul din estul Ucrainei.
Jurnaliştii AFP au văzut o coloană de zece transportoare blindate de trupe ruseşti îndreptându-se spre postul de frontieră Doneţk din Rusia.Cartierul General al operaţiunii antiteroriste ucrainene a confirmat că o coloană formată din blindate, cisterne şi camioane militare ruse a trecut frontiera ucraineană prin punctul de trecere Izvarino, care este controlat de către insurgenţii pro-ruşi.
„Potrivit datelor pe care le deţinem, coloana de TAB-uri şi camioane militare, au trecut frontiera prin punctul Izvarino. Numerele şi însemnele sunt ruse”, se mai specifică în comunicatul instituţiei, care mai menţionează că această coloana nu este impresionantă, deşi ucrainenii nu au putut oferi un număr exact al unităţilor militare şi al camioanelor din coloană.
Kievul acuză
Potrivit „The Guardian”, într-o conversaţie telefonică, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a spus premierului britanic, David Cameron, că forţele armate ale Ucrainei au reuşit să distrugă o parte din convoiul de blindate ruseşti pe care Moscova le-a introdus pe teritoriul estic al Ucrainei, cu ajutorul diversiunii create prin trimiterea convoiului umanitar cu alimente şi paturi asupra căruia a fost îndreptată atenţia autorităţilor ucrainene, a Crucii Roşii şi a organizaţiilor internaţionale în ultimele zile.
Moscova neagă
Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a negat, însă, acuzaţiile venite de la Kiev, informează Ria Novosti. „Niciun convoi militar rus nu a trecut graniţa ruso-ucraineană nici în timpul nopţii, nici în timpul zilei”, a afirmat Şoigu care a descris acuzaţiile Kievului drept „un soi de fantezie”.
Reacţii negative din partea Occidentului
„Observăm un continuu flux de arme şi de luptători din Rusia în Ucraina, acest fapt fiind o demonstraţie clară a implicării ruse în procesul de destabilizare a Ucrainei”, a afirmat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, informează BBC.
Ministerul Afacerilor Externe de la Londra i-a solicitat o explicaţie ambasadorului rus Alexander Iakovenko, în timp ce miniştrii de Externe ai Uniunea Europeană au transmis, în urma unei reuniuni la Bruxelles, că „orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina, sub orice pretext, inclusiv umanitar, va fi considerată o violare flagrantă a legilor internaţionale”.
Chiar dacă Moscova neagă orice implicare în destabilizarea estului Ucrainei, vineri, într-o conversaţie telefonică, cancelarul german, Angela Merkel, i-a solicitat preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să oprească fluxul de armament şi de soldaţi peste graniţă”.
Inspectarea convoiului umanitar va dura trei-cinci zile
Grupul de vameşi şi poliţişti de frontieră ucraineni va inspecta convoiul umanitar rus în decursul a trei-cinci zile, a anunţat adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Inspecţie Fiscală, Anatoli Makarenko, citat de agenţia oficială Ukrinform, în pagina electronică.
„Sperăm că (inspectarea) va fi efectuată în decursul a trei-cinci zile, în dependenţă de volumul de produse inspectate zilnic", a afirmat Makarenko.
Ministerul de Externe de la Kiev a precizat că toate ajutoarele umanitare vor fi duse la destinaţie doar de Crucea Roşie. Organizaţia urmează să asigure toate aspectele logistice, inclusiv cele ce ţin de păstrarea şi împărţirea mărfurilor. Totodată, verificarea la frontieră trebuie realizată de autorităţile ucrainene în colaborare cu OSCE şi Crucea Roşie.
Convoiul umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei va mai staţiona câteva zile în apropiere de oraşul Kamensk-Şahtinsk din regiunea Rostov, a anunţat şi Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu se cunoaşte deocamdată data şi ora exactă a plecării celor 280 de camioane Kamaz ce transportă două tone de mărfuri spre graniţa cu Ucraina.
Reporterii BBC, Associated Press, NY times, The Telegraph, The Guardian ce urmăresc convoiul umanitar rusesc trimis spre Ucraina, au avut posibilitatea de a vedea încărcătura maşinilor. Spre mirarea lor, unele camioane nu erau încărcate nici măcar pe jumătate. Potrivit jurnaliştilor, în camioane au fost văzute sticle cu apă potabilă, conserve şi saci cu hrişcă. Jurnaliştii au avut libertatea de a solicita deschiderea oricărui camion.
Sursa: adevarul.ro