Controversele din jurul Arhiepiscopului Teodosie
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului continuă să se intersecteze cu zona politică, prin apropierea de partide sau de lideri care au avut declarații și poziționări controversate de-a lungul timpului.
Prezența Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la un eveniment al Partidului Republican din România, adică o lansare a unei filiale locale, e doar ultima intersectare a feței bisericești cu zona politică în ultimii ani.
Mai precis, Arhiepiscopul Teodosie a participat sâmbătă la evenimentul de lansare a Biroului Politic Județean Constanța al Partidului Republican din România, formațiunea care vrea să se alieze cu AUR pentru alegerile din 2024. Prezența Arhiepiscopului Teodosie la eveniment a putut fi văzută atât în fotografiile de la eveniment, dar și în unele înregistrări. După imaginile apărute în spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului a venit cu un punct de vedere care neagă orice asociere a feței bisericești cu un partid sau altul.
Învățătură doar „religioasă“
„Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formaţiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învăţătură (strict religios-moral). Rugăciunea şi cuvântul de învăţătură sunt obligaţie misionară a ierarhului, motiv pentru care nicio solicitare a unei organizaţii legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului“, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului, care subliniază că înaltul ierarh nu face „politică partinică“. Cu toate acestea, în ultimii ani nu prea au fost remarcați preoți sau înalți ierarhi la evenimente de partid, ci la evenimente instituționale, unde protocolul prevede și invitarea reprezentanților cultelor religioase.
Partidul Republican din România e o formațiune de buzunar, care încearcă să se lipească de AUR pentru alegerile din 2024, lucru parafat într-un acord de la începutul anului. De altfel, Partidul Republican din România subliniază cooperarea cu Alianța condusă de George Simion și în comunicatele referitoare la filialele deschise. De exemplu, conducerea formațiunii anunța marți că noul șef al filialei București este Andrei Tinu, fost președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie. „Prezenţi la numirea sa în funcţia de preşedinte al filialei Bucureşti a Partidului Republican au fost preşedintele formaţiunii, Marian Cucşa, secretarul general Ionel Petre, precum şi preşedintele AUR, George Simion“, preciza Partidul Republican din România.
Arhiepiscopul Teodosie s-a intersectat cu George Simion, președintele AUR, chiar într-un cadru mai intim. Mai precis, Teodosie este cel care a oficiat pe 27 august 2022 slujba de cununie a președintelui AUR cu actuala soție, Ilinca, moment în care i-a dat lui Simion mai multe sfaturi despre viață.
Teodosie și Șoșoacă
Și o altă persoană cunoscută din lumea politică a avut poziții de susținere față de Teodosie, adică Diana Șoșoacă. Potrivit unui portret făcut de Mediafax în anul 2020 senatoarei care conduce Partidul S.O.S., Diana Şoşoacă este cea care a reprezentat în instanţă Arhiepiscopia Tomisului în dosarul prin care se solicita ridicarea restricţiilor de la pelerinajul de Sfântul Andrei, de la finalul acelui an. Cât ea era în instanţă, colegii de partid protestau în fața Tribunalului Constanța față de măsurile privind combaterea răspândirii COVID-19, arăta sursa citată.
Șoșoacă a sărit în apărarea lui Teodosie și în cazul disputelor din sânul Bisericii Ortodoxe Române, fiind de părere că înaltul ierarh e „unicul“ care a luat atitudine „fățișă împreună cu noi împotriva abuzurilor și nedreptăților din România“. Mai mult, într-o emisiune la Realitatea TV, din 2021, Șoșoacă susținea că Teodosie i-a dat binecuvântarea pentru a intra în politică, pentru a putea schimba din Parlament lucrurile din România.
Admirație pentru Putin
Anul trecut, chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, susţinea, într-un interviu acordat Radio Dobrogea, că Vladimir Putin este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim, iar românii îl văd ca „răufăcător“. „Nu-i negru“ cum îl prezintă mass-media, mai susţinea ÎPS Teodosie.
„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara lor, şi Putin, şi Medvedev sunt ctitori“, puncta Teodosie.
Apogeul din pandemie
Arhiepiscopul Teodosie s-a evidențiat mai ales în perioada pandemiei , în condițiile în care a ignorat legile în vigoare. Un episod controversat a fost la finalul lui noiembrie 2020, când deși Constanța era sub carantină, Teodosie a oficiat o procesiune religioasă într-o biserică, nefiind respectate măsurile de prevenție, ceea ce a dus la zeci de amenzi. Mai mult, Arhiepiscopul Teodosie i-a îndemnat pe preoți și pe enoriași să participe la pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, cu toate că, potrivit legii, doar persoanele care locuiau în comuna Ion Corvin aveau voie. La acea vreme, în apărarea lui Teodosie sărea inclusiv fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, care a pledat pentru permiterea pelerinajelor. În schimb, fața bisericească avertiza Guvernul Orban, printr-o scrisoare publică, de faptul că s-ar putea confrunta cu un nou episod de revoltă a populației, așa cum s-a întâmplat în decembrie 1989.
Sursa: adevarul.ro