Controversatul șef de stat major al Forțelor Sistemelor fără pilot din Ucraina a fost demis la două luni după numire

Controversatul șef de stat major al Forțelor Sistemelor fără pilot din Ucraina a fost demis la două luni după numire

Roman Hladki, controversatul șef de stat major al Forțelor Sistemelor fără pilot (USF), a fost demis din funcție la doar două luni după ce a fost numit în această funcție în august 2024, a informat Ukrainska Pravda, citând Ministerul Apărării al Ucrainei.

Roman Hladki/ FOTO:X

Roman Hladki/ FOTO:X

Hladki fusese deja demis din funcţia sa de şef al Statului Major General naval din cauza unui scandal petrecut în aprilie 2018.

„În urma unei investigaţii efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, s-a stabilit că mandatul lui Hladki a fost nesustenabil”, a spus ministerul într-o declaraţie.

„Această decizie a fost luată în urma tuturor procedurilor necesare și a verificărilor amănunțite, cu scopul de a spori eficacitatea unității și capacitatea acesteia de a face față provocărilor moderne”, se mai arată în comunicat.

Potrivit declarației, decizia a fost luată pe 14 octombrie și de atunci Hladki a fost transferat într-un batalion de rezervă.

După numirea sa în această funcție în august, parlamentarii ucraineni au criticat numirea. Deputatul ucrainean Mariana Bezuhla a pus la îndoială că Hladki, originar din Crimeea și căpitan al Marinei cu o reputație îndoielnică, a trecut procesul de verificare a Serviciului de Securitate și a fost numit într-o poziție atât de înaltă.

Bezuhla a mai susținut că Hladki este „ suspect de înaltă trădare, spionaj și corupție”, deși agențiile de aplicare a legii nu au confirmat oficial acest lucru.

Înainte de prima sa demitere în 2018, presa ucraineană a scria, de asemenea, acuzații conform cărora soția lui Hladki deținea cetățenia rusă și locuia în Crimeea ocupată de Rusia și că fiica sa a participat la competiții de înot pentru Clubul Sportiv Central al Armatei Ruse.

În 2018, Ministerul Apărării a negat că informațiile despre membrii familiei lui Hladki au stat la baza unei investigații interne.

Colonelul Oleksii Halabuda, fostul comandant al Brigăzii 28 a Forțelor Armate Ucrainene, a fost numit în locul lui Hladki, a anunțat Ministerul Apărării.

După invazia Rusiei, Ucraina a investit masiv în tehnologia dronelor, transformând războiul modern. Pentru forțele ucrainene depășite numeric, dronele au devenit cruciale în țintirea navelor de război rusești, bazelor navale, rafinăriilor de petrol și aerodromurilor din teritoriile ocupate și în spatele liniilor inamice.

Ucraina și-a înființat oficial Forțele de Sisteme fără pilot pe 11 iunie, la patru luni după ce președintele Volodimir Zelenski a emis un decret pentru a crea o ramură separată a forțelor armate dedicată îmbunătățirii operațiunilor cu drone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Motivul pentru care Laura Crișan și-ar fi aruncat tatăl în aer

2 Gigi Becali, despre generalul Lucian Pahonțu: „Are cea mai mare putere din România” / „Mi-e frică de omul ăsta”

3 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

4 Mungiu-Pippidi / „Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”

5 VIDEO Constructorul turc de pe Drumul Expres Craiova–Pitești va produce „cea mai mare surpriză din 2024”