Mass-media rusească a difuzat videoclipuri cu forţele separatiste sau ruse aparent defilând pe străzi. De asemenea, surse ruseşti au postat pe Twitter un videoclip cu steagul sovietic care ar fi fost plasat în centrul administrativ al oraşului, dar acest lucru nu a fost verificat. Este ultimul oraş deţinut de ucraineni în Luhansk, parte a regiunii industriale Donbas. Rusia a capturat luna trecută oraşul vecin Severodoneţk.
Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaida, a declarat că asaltul asupra Lisiceansk nu a avut loc, forţele ruse apropiindu-se de oraşul asediat din toate părţile.
Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autoproclamatei Republicii Populare Lugansk, a declarat pentru televiziunea rusă că Lisiciansk este „sub control”, dar „nu a fost încă eliberat”.
Imagini cu soldaţi ceceni în interiorul oraşului au fost distribuite de bloggerul Rob Lee.
Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite duminică Reuters.
Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram.
Anterior, Gladkov a declarat că "incidentul" este investigat. "Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat", a adăugat el.
Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov.
Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie.
Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume.
De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a lansat aceste atacuri.
Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, însă a descris incidentele drept răzbunare şi "karma" pentru invazia Rusiei, care numeşte asaltul asupra Ucrainei drept "operaţiune militară specială" menită să dezarmeze ţara vecină şi să o protejeze de fascişti. În schimb, Ucraina şi aliaţii săi din Occident afirmă că acuzaţia de fascism este fără fundament şi că războiul este în fapt un act neprovocat de agresiune.