Control judiciar pentru șeful Poliției Cluj acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Control judiciar pentru șeful Poliției Cluj acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Mihai Rus, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, a fost plasat sub control judiciar. El a fost reținut luni, 17 iunie, pentru 24 de ore pentru că a încercat să scape nepedepsit, după ce a fost surprins circulând cu viteză, mult peste limita legală.

Chestorul Mihai Rus

Chestorul Mihai Rus a fost plasat sub control judiciar. FOTO: Arhivă

Măsura controlului judiciar a fost aplicată și în cazul celorlalți polițiști reținuți în acest caz: Mircea Aurelian Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj; Raul Ioan Pașca, agent principal de poliție la Serviciul Rutier, și Claudiu Cătălin Mureșan, agent principal de poliție în cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier.

Conform DNA, Mihai Rus a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și fals în declarații.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților: RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- fals în declarații”, au informat reprezentanții DNA.

„Se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Raul Ioan Pașca, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție, se mai precizează în același comunicat.

De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus. Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au confirmat reprezentanții DNA.

De asemenea, și adjunctul IPJ Cluj, Ciprian Neag, a mers marți la DNA Cluj pentru declarații de martor în dosarul de corupție. El a fost pus la rândul său sub acuzare pentru fapte de omisiunea sesizării organelor de anchetă cu privire la comiterea unor fapte penale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...