Control judiciar pentru șefii SNGN Romgaz Târgu Mureș
După mai bine de opt ore de dezbateri și deliberări, Tribunalul Mureș a dispus, joi seara, luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de șefii sucursalei Târgu Mureș a SNGN Romgaz - Avram Pantelimon, directorul sucursalei, Ștefan Ioan, directorul tehnic, Mincan Emil Valentin, șeful Secției de Producție și Olaru Ioan Tiberiu, șeful Serviciului Proiectare.
*Directorul sucursalei Târgu Mureș a Romgaz, reținut de DNA
Potrivit unui comunicat de presă al instanței, Tribunalul Mureș a stabilit în sarcina fiecărui inculpat obligațiile prevăzute de articolul 215 Cod de Procedură Penală, inclusiv cea de a nu mai exercita funcțiile în exercitarea cărora cei patru ar fi comis faptele pentru care sunt cercetați.
Judecătorul de drepturi și libertăți a respins ca nefondate excepția tardivității înaintării propunerii de arestare preventivă și excepția nulității propunerii formulate ca urmare a necompetenței materiale și personale a ÎCCJ — Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Târgu Mureș și a constatat ca tardiv invocată neconstituționalitatea art. 209, alin. 6 CPP.
Procurorii DNA — Serviciul Teritorial Târgu Mureș au formulat, joi, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpaților Avram Pantelimon, directorul Sucursalei Târgu Mureș a SNGN Romgaz, Ștefan Ioan, directorul tehnic al sucursalei, Mincan Emil Valentin, șeful Secției de Producție și Olaru Ioan Tiberiu, șeful Serviciului Proiectare al Sucursalei Târgu Mureș a SNGN Romgaz, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, în primăvara anului 2014, Avram Pantelimon împreună cu Mincan Emil Valentin, Ștefan Ioan și Olaru Ioan Tiberiu, invocând existența unor presupuse defecte și emanații de gaze, au hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducțiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte și Primăria Târgu Mureș, în condițiile construirii unui cartier de locuințe pe raza orașului, să fie realizată din bugetul propriu al societății naționale.
''Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpați, a normelor legale privind disciplina financiară și în construcții, a legislației specifice din domeniul gazelor naturale și mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică. Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz — Sucursala Târgu Mureș s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăți în sumă de 146.637 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în favoarea Asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă'', precizează DNA într-un comunicat transmis AGERPRES.
În același dosar, în data de 21 ianuarie, reprezentanții Serviciului Teritorial Târgu Mureș a DNA au descins la Primăria Târgu Mureș și la filiala Romgaz din oraș, de unde au ridicat documente referitoare la o serie de lucrări efectuate de Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz în Cartierul Belvedere.
Descinderile de la Primăria Târgu Mureș au vizat Direcția Arhitect șef, precum și Compartimentul de investiții, pentru a se stabili modul în care Romgaz a efectuat lucrările constând în devieri de conducte, în zona cartierului Belvedere din Târgu Mureș.
AGERPRES/(A, AS — Dorina Matiș, editor: Cristina Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)