Control ANPC la chioşcurile din şcolile din Bucureşti: niciunul nu vindea fructe, 85% au fost sancţionate

Control ANPC la chioşcurile din şcolile din Bucureşti: niciunul nu vindea fructe, 85% au fost sancţionate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat săptămâna trecută controale la 49 de chioşcuri alimentare şi cantine din incinta şcolilor din Bucureşti, în urma cărora a constatat că niciuna dintre aceste unităţi comerciale nu oferea fructe spre vânzare, iar 85% din chioşcurile verificate au fost sancţionate, potrivit informaţiilor date publicităţii miercuri de conducerea ANPC.

"În perioada 19-21 februarie, ANPC, în baza unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a efectuat acţiuni de control în chioşcurile şi cantinele din incinta unităţilor şcolare. Astfel, au fost desfăşurate 49 de acţiuni de control la agenţii economici, în baza cărora s-au aplicat 42 de sancţiuni, în valoare totală de 333.000 de lei. S-au aplicat 12 avertismente. Discutăm de sancţionarea a 85% dintre agenţii economici verificaţi, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un procent foarte mare. Ca părinte, acest lucru mi se pare extrem de grav, ca 85% din agenţii economici care desfăşoară activitatea în incinta unităţilor şcolare să fie sancţionaţi", a explicat vicepreşedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran-Piticu, îbtr-o conferinţă de presă.

Aceasta a precizat că într-o cantină din una din unităţile şcolare bucureştene controlate au fost descoperite alimente congelate expirate de un an de zile, iar altele nu erau nerecomandate consumului de către preşcolari şi şcolari sau mediul de păstrare era inadecvat.

"În urma acestei acţiuni de control, doar pe Municipiul Bucureşti, s-au retras de la comercializare 605 kilograme de alimente neconforme şi 822 de kilograme de sucuri, care sigur ajungeau în stomacul copiilor noştri. Produsele reţinute de la comercializare erau dintre cele nerecomandate consumului de către preşcolari şi şcolari, şi aveau diverse probleme: durata durabilităţii expirată, etichetare neconformă, etichetă lipsă, etichetă în altă limbă, sau pur şi simplu mediul de păstrare era inadecvat, sau temperatura la care produsul era păstrat era inadecvată. La Cantemir-Vodă am retras de la comercializare produsele care erau neconforme sau inadecvate consumului şcolarilor şi preşcolarilor, şi la I.C. Brătianu am dispus închiderea cantinei, care avea foarte multe deficienţe, de la igienă precară până la alimente aflate în congelatorul respectivei unităţi cu durata expirată de 1 an de zile", a adăugat vicepreşedintele ANPC.

Directorul general din ANPC, Paul Anghel, a precizat că niciunul din chioşcurile controlate nu oferea spre vânzare fructe.

Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului General al Municipiului Bucureşti, Maria Ştefania Manea, a menţionat că din cele 419 unităţi şcolare din Bucureşti, 57 au chioşcuri cu produse alimentare, şi a subliniat utilitatea existenţei acestora, în contextul în care elevii nu au voie să părăsească şcoala în timpul cursurilor.

"Elevii nu au voie să părăsească incinta şcolii în timpul orelor de curs. Acesta este uneori motivul pentru care unităţile de învăţământ solicită existenţa în interiorul şcolii a acestor chioşcuri, pentru că neavând voie să părăsească incinta prin regulamentul de organizare şi funcţionare intern, (elevii, n.r.) merg la chioşcul din şcoală, unde cumpără o apă sau ce-şi doresc ei. Dar să ştiţi că există şi exemple de bune practici, exemple de chioşcuri unde se vând şi alimente potrivite şi care respectă standardele ministerului şi acolo unde directorii unităţilor de învăţământ şi-au făcut foarte bine treaba şi au verificat în mod constant şi permanent ce se comercializează acolo", a afirmat reprezentanta Inspectoratului General al Municipiului Bucureşti.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitare - Bucureşti, Eugen Ilea, s-a declarat împotriva închiderii chioşcurilor din unităţile de învăţământ înainte ca toate şcolile să aibă cantine.

"Nu aş fi de acord cu eliminarea acestor chioşcuri, pentru că un copil are nevoie de o apă, de un biscuite. Eu mi-aş dori ca în fiecare unitate şcolară să avem o cantină specializată, unde să se servească masa, şi atunci s-ar elimina şi aceste chioşcuri. Până una-alta, până vor apare acele cantine în unităţile şcolare, haideţi totuşi să lăsăm chioşcurile", a afirmat Eugen Ilea. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…