Contre la CCR între slugoiul Toader și procuroarea DNA! Ministrul Justiției apără interesele unui infractor și ale unui acuzat de sperjur penal!
Contre dure au avut loc în sala de ședințe a Curții Constituționale între ministrul Justiției, Tudorel Toader și procurorul DNA, Simona Ricu, pe Dosarul Belina. Ministrul Justiției apără interesele unui infractor și ale unui acuzat de sperjur penal! Procurorul acuză faptul că înalții demnitari intenționează să știrbească din competenețele DNA, în timp ce Tudorel Toader arată că procurorii își depășesc competențele și încearcă să se subtituie unui judecător de contencios administrativ.
UPDATE/Judecătorii CCR au amânat luarea unei decizii pentru data de 23 noiembrie.
O admitere a sesizării "înseamnă o încălcare a statului de drept, a principiului separației puterilor în stat", a început pledoaria procurorul DNA, Simona Ricu.
"Procurorului i se înfrânge rolul constituțional. or cercetarea penală și dumneavostră ați statuat că trebuie să fie aptă și justă."
Printr-o admitere a sesizării, "funcționarul cu rang înalt este exonerat de răspunderea penală. Nu cred că acesta este rolul CCR."
”Dosarul nu vizeaza daca hotarârea de guvern a fost emisa in conditii de legalitate pentru ca e rolul instantei de contencios. Procurorul are rolul de a efectua cercetari penale, dar trebuie sa fie lasat sa-si exercite acest rol constitutional. Or dumneavostră vi se cere sa stabiliti ce poate face un procuror si unde poate sa exercite o cercetare penala. Nu puteti dumneavostra, domnule presedinte. Se incalca principiul statului de drept. Nu se poate ca in Romania in secolul XXI sa vina un functionar de rang inalt si sa impuna unde sa faca procurorul ancheta penala.
Lasati instantele sa isi desfasoare rolul constitutional de a-l verifica pe procuror daca exercita o urmarire penala loiala”, a acuzat procurorul DNA, Simona Ricu.
Tudorel Toader i-a transmis procurorului că poate rămâne cu sufletul împăcat că nu dorește nimeni să știrbească din competenețele DNA.
”Nimeni nu ia din competențele procurorului. Procurorul să rămână să ancheteze infracțiuni, dar să nu se substituie nici instanței de contencios administrativ și nici Guvernului.
Doamna procuror poate să rămână împăcată cu gândul că nimeni nu dorește să știrbească din competențele procurorului”, a spus Tudorel Toader.
La rândul său, procurorul DNA i-a transmis ministrului Justiției că el nu știe exact toate actele urmărire de procurorii DNA în Dosarul Belina și vorbește în necunoștință de cauză.
”Domnul ministru nu cunoaște actele de urmărire penală efectuate în acest dosar de urmărire penală. Nu are de unde să știe dacă procurorul urmărește aceste norme de tehnică legislativă sau constituționale.
A prezentat doar o opinie prezentă pe site-ul DNA, iar acest dosar este prezentat destul de succint, pentru că urmărirea penală în această fază este secretă.
Eu atât vă rog, domnule președinte și onorată Curte: lăsați procurorul să-și exercite atribuțiile constituționale. Nu impuneți procurorului care sunt limitele”, a conchis procurorul DNA.