Contraofensiva ucraineană a început, susțin observatori ai războiului. Blindate occidentale, pe câmpul de luptă

Contraofensiva ucraineană a început, susțin observatori ai războiului. Blindate occidentale, pe câmpul de luptă

„Contraofensiva ucraineană a început”, estimează numeroşi observatori, printre care centrul de analiză american Institutul pentru Studii de Război (ISW), transmite AFP, preluat de Agerpres. Analiștii subliniază însă că nu se aşteaptă la „o singură mare operaţiune”, ci la o serie de acţiuni coordonate diferite, cum se întâmplă de altfel în prezent.

Tancurile și vehiculele blindate occidentale au apărut pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Tancurile și vehiculele blindate occidentale au apărut pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Pentru ucraineni, "operaţiunile iniţiale ale contraofensivei ar putea fi cele mai dificile şi cele mai lente. Replieri iniţiale sunt de prevăzut" înainte de a se reuşi străpungerea liniilor de apărare bine stabilite, consolidate de luni de zile de către ruşi, potrivit ISW.

De mai multe săptămâni, Kievul organizează în mod minuţios contraofensiva, întețindu-și acţiunile pentru a modela câmpul de luptă: tiruri de drone asupra Moscovei, atacuri asupra teritoriului rus, acţiuni de recunoaştere în forţă pentru a testa apărarea adversarului, notează AFP.

În timp ce autorităţile ucrainene oferă în continuate detalii foarte vagi în privinţa acţiunilor lor, rușii afirmă că au respins o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie şi asigură că au provocat pierderi grele Kievului.

„Având în vedere utilizarea de materiale occidentale, se pare că ofensiva ucraineană este în curs”, apreciază analistul american Michael Kofman, citat de cotidianul britanic The Financial Times.

„Presiunea este puternică pe ucraineni şi suntem probabil la un moment de cotitură în război", spunea miercuri un ofiţer de grad înalt al armatei franceze, comentând asupra diferitelor acţiuni de pregătire ale ucrainenilor, acţiuni care fac parte, în opinia lui, din contraofensivă.

În regiunea Zaporojie, unde ruşii afirmă că au respins un atac, "frontul este puternic fortificat, însă mai puţin dens ca în regiunea Doneţk. Or, dacă se ajunge la Melitopol, acesta este un obiectiv strategic: frontul se va rupe în două. Toate indiciile converg spre această regiune", afirma la începutul acestei săptămâni istoricul militar francez Michel Goya.

De-a lungul liniei frontului, ruşii au desfăşurat "cam şase linii defensive", explică o sursă militară franceză. Ruși din zona Zaporojie au denumit acest dispozitiv "linia Faberge", cu referire la celebrele ouă-bijuterii realizate în secolul al XIX-lea pentru ţarii ruşi.

"Prima linie o constituie nişte puncte de sprijin ce permit să se vadă ce vine, a doua este mai mult pentru a opri atacul, sunt multe mine aici. Apoi vine artileria, primele tancuri pentru contraatac, şi în cele din urmă rezervele, apoi posturile de comandă şi logistica", detaliază militarul francez. Totul pe o adâncime de circa 30 de kilometri, precizează el.

"Îmi imaginez cu greu unul dintre beligeranţi fiind capabil să capete ascendenţă asupra celuilalt", spunea săptămâna trecută o sursă a unui serviciu de informaţii occidental.

Propaganda celor două tabere va funcţiona la turaţie maximă şi va fi fără îndoială multă vreme imposibil de apreciat dacă este vorba de un succes sau un eşec, mai notează AFP, citat de Agerpres.

Presiune asupra ucrainenilor

Alt element ce sporeşte presiunea asupra ucrainenilor: înmulţirea ofertelor de mediere şi de negociere ce vin dinspre ţări non-occidentale, înclinate să dorească sfârşitul cât mai rapid posibil al acestui război, care are consecinţe negative pentru extrem de multe economii ale lumii.

China, susţinătoarea de facto a Moscovei, a făcut deja propunerea sa de mediere, iar săptămâna viitoare o delegaţie formată din numeroşi lideri de state africane se va deplasa la Kiev şi la Moscova pentru a încerca să medieze pacea.

Ucraina are "două principii fundamentale", a amintit ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru centrul de cercetare britanic RUSI. Propunerile "nu trebuie să implice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi nu trebuie să ducă la 'îngheţarea' conflictului", ceea ce ar echivala, potrivit lui Kuleba, cu validarea de facto a cuceririlor ruse.

Blindate occidentale, pe câmpul de luptă

Tancurile și vehiculele de luptă folosite de țări din NATO apar în imagini de pe câmpul de luptă, în timp ce analiștii militari spun că mult așteptata contraofensivă a Kievului este în curs de desfășurare, relatează Bloomberg.

Tancurile Leopard de fabricație germană și vehiculele de luptă Bradley americane îndreptându-se spre orașul Tokmak, în sudul ocupat al Ucrainei, au apărut în fotografii postate de bloggeri militari ruși, iar acestea par autentice, potrivit Osint Defender, un grup de informații cu sursă deschisă, care a declarat că a geolocalizat imaginile și le-a verificat pentru posibile semne că ar fi fost manipulate.

Fotografiile au fost preluate dintr-o înregistrare video a Ministerului rus al Apărării, care arată o coloană de vehicule intrând în acțiune, cel puțin unul dintre ele fiind distrus. Oryx, un alt grup online care documentează în mod conservator pierderile de echipamente de ambele părți, a adăugat un prim tanc Leopard 2A4 la lista sa.

"Contraofensiva ucraineană a început", a evaluat Ben Barry, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra, într-un comentariu trimis prin e-mail. „Din 4 iunie, forțele ucrainene au atacat de-a lungul liniei frontului. Asta are scopul să să blocheze forțele rusești pe loc și să sondeze punctele slabe".

Startul contraofensivei ucrainene, surprins cu ajutorul dronelor

Ucrainenii au pierdut primul lor tanc Leopard și alte echipamente după primele tentative de a lua cu asalt poziții rusești din regiunea Zaporojie, dar au reușit să-și asigure așezări și poate unele înălțimi, scrie Euromaidan Press.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…