Contraofensiva capătă ritm. Armata ucraineană a cucerit 14 kilometri pătraţi de teritoriu într-o săptămână

Contraofensiva capătă ritm. Armata ucraineană a cucerit 14 kilometri pătraţi de teritoriu într-o săptămână

Armata ucraineană a recucerit 14 kilometri pătraţi în estul şi sudul ţării săptămâna trecută în cadrul contraofensivei sale, a afirmat unul dintre purtătorii săi de cuvânt Andrii Kovaliov. La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în comentariile sale televizate că forţele armate ucrainene au "preluat iniţiativa", după o încetinire anterioară, potrivit AFP şi Reuters.

Bahmut a redevenit locul unde se poartă cele mai aprige lupte FOTO PROFIMEDIA

Bahmut a redevenit locul unde se poartă cele mai aprige lupte FOTO PROFIMEDIA

„Peste 10km2 de teritoriu ucrainean a fost eliberat în sudul Ucrainei săptămâna trecută", a declarat el la televiziunea ucraineană, precizând că alţi 4 km2 au fost de asemenea eliberaţi "în sectorul Bahmut" în est.

"Militarii ucraineni se regrupează pe liniile atinse, provocând pagube cu artileria asupra ţintelor inamice identificate. Inamicul rezistă, transferă unităţi, îşi utilizează intens rezervele. Lupte intense au loc aici", a precizat Kovaliov, referindu-se la situaţia de la Bahmut.

Bilanțul contraofensivei ucrainene

Potrivit lui Andrii Kovaliov, armata ucraineană a preluat controlul asupra a "169 km2 în sectoarele Melitopol şi Berdiansk", cele două principale oraşe din sudul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Rusiei, respectiv a 24 km2 în sectorul Bahmut, oraş recent capturat de Moscova după un lung asediu extrem de sângeros.

Liderul cecen pro-Moscova Ramzan Kadîrov a spus că una dintre unităţile sale a fost desfăşurată în zonă.

Aceste cifre ridică la 193 km2 suprafaţa totală recucerită de Ucraina de la lansarea contraofensivei sale la începutul lunii iunie.

Un avans pe frontul sudic

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că lupte grele au avut loc în două zone din sud-estul ţării: "Ne consolidăm câştigurile în aceste zone", a scris ea.

În timp ce trupele ruse se apără în interiorul oraşului Bahmut, forţele ucrainene au înregistrat "un anumit avans" pe flancul sudic al oraşului, indică aceasta.

Într-un interviu acordat ABC înaintea summitului NATO de la Vilnius, Zelenski a recunoscut că progresele au fost mai lente decât îşi dorea el şi generalii săi, dar că armata ucraineană a preluat iniţiativa.

"Cu toţii vrem să o facem mai repede pentru că fiecare zi înseamnă noi pierderi în rândul ucrainenilor. Noi avansăm. Nu suntem blocaţi", a spus el, menţionând că situaţia caracterizată printr-un "fel de stagnare" în lunile precedente a fost depăşită de către armată.

"În prezent, iniţiativa este de partea noastră", a subliniat Zelenski, indicând că forţelor ruse rămân poziţionate în spatele unor puternice linii defensive.

În acest context, SUA au anunţat vineri că vor livra controversatele muniţii cu dispersie, interzise de numeroase ţări, dar care ar putea ajuta Kievul să spargă defensiva rusă. Ucraina cere de asemenea mai multe echipamente de artilerie şi avioane de luptă F-16.

Acest nou bilanţ al contraofensivei intervine în timp ce Volodimir Zelenski este aşteptat marţi la Vilnius, în Lituania, pentru a participa la summitul NATO care va aborda problema cererii Kievului de aderare la Alianţă.

Ucraina şi ţări din estul Europei cer o foaie de parcurs clară şi anunţuri concrete, dar alte ţări, în special SUA şi Germania, sunt reticente în a avansa termene concrete, preferând ideea unei promisiuni vagi că Ucraina va adera într-o zi, fără un calendar precis.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”