Contractele baronului de Neamț, Ionel Arsene, către cumătrul său, Ginel/Arsene e inculpat pentru corupție, Ginel, pentru aderare la grup infracțional organizat
Consiliul Județean Neamț – condus de unul dintre cei mai influenți lideri PSD, Ionel Arsene, prietenul lui Liviu Dragnea – a acordat mai multe contracte către firmele controlate de cumătrul lui, Gheorghe Vlasie zis Ginel, în mandatul lui Arsene la șefia CJ Neamț, adică iulie 2016 până în prezent, potrivit unei monitorizări a SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice) realizate de G4Media.ro .
Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Relația dintre cei doi este notorietate, fiind suprinși și de paparazzi la un restaurant din București (FOTO Arsene și Ginel, ieșind de la un restaurant din București; Sursa: Cancan).
Cuplul Arsene – Ginel este elocvent privind relația politician – om de afaceri. Ambii au probleme penale. Arsene este judecat pentru corupție la Tribunalul Bacău într-un dosar al DNA, iar Ginel pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune și spălare de bani, într-un dosar al DIICOT.
Și firmele controlate de Ginel, Aqua Parc din Roznov și Edil Ștef din Săvinești, sunt judecate pentru evaziune și spălare de bani. Aceasta nu le-a împiedicat să obțină contracte de zeci de milioane de euro cu CJ Neamț condus de Arsene, dar și cu alte Consilii județene conduse de pesediști, precum CJ Bacău sau Galați.
Contractele lui Ginel cu CJ Neamț sunt câștigate fie prin licitație cu o singură ofertă declarată admisibilă prin caietul de sarcini, fie prin selecție de oferte, fie chiar prin încredințare directă.
Specializarea lui Arsene și a oamenilor lui este construcția de drumuri, dar și afacerile cu balastiere. Prin interpuși, Arsene controlează și televiziunea locală Tele M, percheziționată în 2017 de DNA Bacău în urma unor suspiciuni potrivit cărora plățile facute de firmele de construcții către televiziunea locală ar fi reprezentat, în realitate, un parandărăt către Arsene.
CJ Neamț, condus de Ionel Arsene, a concesionat pentru 21 de ani și groapa de gunoi de la Girov unei companii de salubritate care deține un depozit de deșeuri și în Teleorman și al cărei director adjunct a fost numit de Dragnea administratorul public al județului Teleorman. Contractul este uriaș: 26 de milioane de euro fără TVA.
De altfel, relația lui Arsene cu Dragnea este, iarăși, de notorietate. Dragnea și Arsene și-au petrecut împreună revelionul 2019 la Sinaia, apoi o vacanţă în Maldive, unde ar fi fost și Darius Vâlcov.
Ionel Arsene este și cel care l-a impus în 2018 la Ministerul Economiei pe Dănuţ Andruşcă, considerat unul dintre cei mai slabi miniștri.
- G4Media.ro a întrebat CJ Neamț care este punctul de vedere al instituției în privința contractelor acordate firmelor lui Gheorghe Vlasie și îl vom publica de îndată ce îl vom primi.
Vezi mai jos, pe larg, lista contracatelor atribuite de CJ Neamț condus de Ionel Arsene către cumătrul său, Gheorghe Vlasie zis Ginel.
8 octombrie 2019: Consiliul Județean Neamț condus de Ionel Arsene a semnat un contract în valoare de aproape 2,5 milioane de euro pentru modernizarea a 7 km de drum județean între Mălini-Stânișoara-Borca cu firma lui Gheorghe Vlasie, Aqua Parc din Roznov. A fost organizată licitație deschisă. 9 firme au depus oferte, însă doar una a fost declarată admisibilă.
11 august 2017: Firma lui Vlasie, Aqua Parc, asociată cu Construcții GABAP, semenează un contract cu CJ Neamț de 2,2 milioane de euro pentru modernizarea a 6 kilometri de drum județean între localitățile Viișoara – Scăricica – Bisericani – Sanatoriul Bisericani. Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri simplificate de selecție a 7 oferte, având drept criteriu prețul cel mai scăzut.
Firma Construcții GABAP din Dobreni, cu un punct de lucru în localitatea Viișoara, îl are ca asociat unic pe Florin Roșu, potrivit Registrului Comerțului.
12 septembrie 2016: CJ Neamț a semnat un contract în valoare de aproape 650.000 de euro cu asocierea de firme Drupo Neamț – Aqua Parc – M & G Consulting Roznov – Construcții GABAP – Invest Plus – Protech pentru refacerea unor drumuri afectate de inundații. A fost un contract atribuit prin încredințare directă motivat de o ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.
Drupo este societatea de drumuri și poduri a CJ Neamț. Compania de stat a fost în insolvență din 2014 până în aprilie 2019. Potrivit presei locale, firma Aqua Parc a lui Ginel Vlasie, cumătrul lui Arsene, este considerată una dintre căpușele companiei de stat. Potrivit unui raport al administratorului judiciar din perioada de insolvență, ”pierderea contabilă în sumă de 5.275.259 lei înregistrată de debitoare (Drupo Neamţ – n.r.) în anul 2009 se datorează gestionării ineficiente a capitalului societăţii Drupo Neamţ, executării defectuoase a contractului de mandat încheiat cu d-nul Cadăr Leonard (fost senator PDL – n.r.), precum şi datorită folosirii bunurilor, respectiv a disponibilităţilor băneşti şi a creditelor persoanei juridice Drupo Neamţ, în folosul altor persoane, respectiv a persoanelor juridice: Asiri Internaţional, Trust CCDP, Aqua Parc, Darcons, Elbuz Com, Tehnoutilaj, Dom Trade,Trans Orvivel, Lemar Industries, Vivat Construct, Electronus Piaf, F.C. Ceahlăul S.A.”
O altă firmă din asociere este M&G Consulting, care operează o balastieră din Roznov. Vezi aici lista balastierelor din județul Neamț .
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de Dumitru-Daniel Niță (60%) și Ioana-Daniela Sava (40%). Niță a intrat oficial în firmă în octombrie 2019, după ce s-au retras Mihai-Bogdan Lupeș și Alexandru Ungureanu.
Daniel Niță este asociatul unic al firmei Trust CCDP din Roznov, considerată o ”căpușă” a companiei de stat Drupo (vezi mai sus). Potrivit Registrului Comerțului, Trust CCDP (98,33) și Alexandru Ungureanu din Roznov (1,67%) sunt asociații companiei R TV Neamț, care operează Tele M, televiziunea locală controlată și favorabilă lui Arsene.
Televiziunea a fost ”călcată” în 2017 de procurorii DNA Bacău care căutau contractele de publicitate încheiate de Tele M cu firme de construcții din Neamț. Constructorii aveau contracte cu Consiliul Județean Neamț și procurorii aveau suspiciuni că anumite facturi reprezentau parandărătul pentru contracte sau deblocarea plăților.
De altfel, potrivit presei locale, relația de amiciție dintre drumarul Niță și Arsene este binecunoscută, cei doi fiind văzuți deseori pe la petrecerile din județ. Un alt membru al găștii lui Arsene este Vlad Marcoci, fost șef al CJ Neamț, fost prefect, ex-deputat, ex-director la Administrația Bazinală de Apă Siret, fost director de investiții la Apele Române, fost PNL, PDL, actual PSD.
Contracte între CJ Neamț condus de Ionel Arsene și o altă firmă controlată de cumătrul lui, Ginel Vlasie
11 decembrie 2018: CJ Neamț condus de Ionel Arsene a semnat un contract în valoare de peste 2,2 milioane de euro pentru construcția unui corp nou la pavilionul central al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni din comuna Dragomirești, județul Neamț, cu firma Edil Ștef CDP din Săvinești, o companie controlată de Ginel Vlasie. A fost organizată licitație. Două firme au depus oferte, însă numai oferta firmei Edil Ștef a fost declarată admisibilă.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de Corina Ancuța Cadare. Din firmă s-a retras însă, în ianuarie 2014, Dumitru Florin Pavel, proprietarul firmei Mavgo Holding din comuna Tașca, care operează o balastieră pe râul Bistrița, la Săvinești.
G4Media.ro a arătat că firma lui Dumitru Florin Pavel a subcontractat lucrări de la firma Aqua Parc din Roznov a lui Gheorghe Vlasie.
Informațiile G4Media.ro sunt confirmate de procurorii DIICOT. În rechizitoriul din 2016 împotriva lui Vlasie, anchetatorii scriau că firma Edil Ștef a fost administrată de acesta.
„În perioada 2013 – 2014, în calitate de administrator al Aqua Parc şi Ştef Edil CDP, a înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale respective achiziţii cu caracter fictiv de la (…), în sumă totală de 5.335.032,26 lei, fapt ce a condus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.708.026,48 lei”, se arată în rechizitoriu.
22 ianuarie 2018: Firma Edil Ștef din Săvinești, controlată de Ginel Vlasie, semnează un alt contract cu CJ Neamț condus de Ionel Arsene în valoare de aproape 290.000 de euro pentru amenajarea trotuarelor și a șanțurilor de scurgere a apei în zona casei memoriale a lui Ion Creangă din Humulești. Contractul a fost atribuit în urma unei selecții a 4 oferte, având criteriu prețul cel mai scăzut.
Firmei Aqua Parc a lui Ginel Vlasie i-a mers bine în regimul PSD, deși este judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani
5 iunie 2019: Consiliul Judeţean Galaţi, condus de Costel Fotea de la PSD, a atribuit un contract de aproape 24 milioane de euro pentru construcția autostrăzii de centură a municipiului Galaţi către asocierea de firme Aqua Parc din Neamț – Mavgo Holding din Neamț – Hydrostroy AD din Sofia, Bulgaria – Ideal Windows din Galați – Elite Consulting din Iaşi.
În iunie, firma Aqua Parc a lui Ginel Vlasie a mai încheiat contracte cu Drumuri Bacău (aproape 3 milioane de euro) și cu Primăria Moinești (peste 250.000 de euro).
12 august 2019: Aqua Parc a semnat un contract cu CJ Bacău de 4 milioane de euro și pentru modernizarea a aproape 14 kilometri de drumuri județene între localitățile Izvoru Berheciului – Secuieni. CJ Bacău este condus de Sorin Brașoveanu de la PSD, omul lui Dragoș Benea, actual europarlamentar PSD.
Contract uriaș al CJ Neamț pentru groapa de gunoi de la Girov cu o companie de salubritate care deține un depozit de deșeuri și în Teleorman și al cărei director adjunct a fost numit de Dragnea administratorul public al județului Teleorman
28 februarie 2019: Consiliul Județean Neamț condus de Ionel Arsene a concesionat pe 21 de ani depozitul de deșeuri nepericuloase de la Girov, lângă Piatra Neamț, către compania Eco Sud din București. Concesiunea a fost făcută prin licitație deschisă, însă au fost 6 oferte depuse și doar una declarată admisibilă. Contractul este de aproape 26 de milioane de euro.
Cine e compania Eco Sud. Potrivit Registrului Comerțului, societatea este deținută în acte de Irena Marcu (fostă Ilie, 36%), Cristina Georgescu (29%) și Elena Șontelecan (35%). Din acționariat au mai făcut parte în trecut și Elena Ilie, sora Irenei Marcu (cu 30%), Andreea-Maria Iliescu și Cristina Chiser.
Presa centrală a relatat în nenumărate rânduri că surorile Ilie sunt partenere de afaceri în mai multe firme cu Ninel Caval, cel care ar controla în realitate compania Eco Sud, cu mai mulți oameni de afaceri italieni. Potrivit presei, Ninel Caval ar fi prieten cu Adriean Videanu și Răzvan Murgeanu, fost primar PDL și, respectiv, viceprimar PDL al Capitalei.
Potrivit propriului site, Eco Sud operează gropile de gunoi de la Vidra de lângă București, Mofleni din județul Dolj, Bacău, Girov din județul Neamț, Mavrodin din Teleorman și centrul de mangement al deșeurilor din Frățești, Giurgiu.
Locuitorii din Vidra au protestat în acest an de mai multe ori, fiind deranjați de mirosurile pestilențiale degajate de groapa de gunoi de pe raza localității.
Potrivit jurnalistei Carmen Dumitrescu de la liberinteleorman.ro , la începutul acestui an, fostul lider PSD Liviu Dragnea l-a impus pe Gheorghe Tănase, directorul adjunct de la Eco Sud, în poziția de administrator public al județului Teleorman în locul lui Mircea Dumitrescu.
Groapa de gunoi de la Mavrodin a fost construită inițial de consorțiul germano-austriac, Ecosoil-Geiger, însă fostulul prefect al județului Teleorman, Teodor Nițulescu, citat de presshub.ro , susține că Tel Drum, companie despre care DNA susține că ar fi controlată de Liviu Dragnea, ar fi subcontractat proiectul. În plus, șeful echipei de implementare din cadrul CJ Teleorman a proiectului gropii de gunoi de la Mavrodin a fost Mugur Bățăuș, învinuit alături de Dragnea în dosarul Tel Drum.
Până la urmă, CJ Teleorman a impus penalități de 1 milion de euro companiei austriaco-germane pentru că nu a finalizat lucrarea la timp, însă consorțiul a câștigat la Curtea Internațională de arbitraj. În august 2010, Liviu Dragnea, pe atunci șef al CJ Teleorman, a participat la inaugurarea gropii de gunoi de la Mavrodin. 3 ani mai târziu, concesiunea gropii de gunoi de la Mavrodin a fost încredințată companiei Eco Sud.
Procesele lui Arsene și Ginel. Ionel Arsene este judecat pentru corupție la Tribunalul Băcău într-un dosar conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri.
Într-unul este acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea ANI astfel încât Agenția Națională de Integritate să constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culiță Tărâță, la vremea respectivă președinte PSD al CJ Neamț.
Potrivit unui referat DNA, Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017. Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu. Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul lui Dan Turturică, redactor șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi dat alte 15.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Turturică. În schimbul banilor, ziaristul urma să publice articole denigratoare pentru Culiță Tărâță în România liberă.
Potrivit DNA, în iulie 2015, Arsene ar fi cerut și un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adică în jur de 3 milioane de lei, de la reprezentanții firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași. Arsene urma să îi determine pe șefii de la Administrația Națională Apele Române să aloce suma respectivă pentru finalizarea contractelor dintre compania din Iași și administrațiile bazinale.
Arsene și-ar fi folosit influența asupa secretarului de stat Iulian Jugan de la Ministerul Apelor astfel încât Apele Române să aloce suma de 60 de milioane de lei pentru contractele cu firma Construcții Hidrotehnice SA din Iași.
Ionel Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și într-un al doilea dosar penal. Potrivit DNA, în iunie 2015, Arsene, pe atunci parlamentar și lider al PSD Neamț, ar fi intervenit pe lângă primarul din comuna Icușești asfel încât firma care construia școala din localitate să subcontracteze lucrările de tâmplărie către o firmă agreată de Arsene.
În februarie 2019, Tribunalul Neamț a conexat cele două dosare, apoi a trimis cazul la Tribunalul Bacău .
Acum, procesul se judecă la Tribunalul Bacău și are termen pe 28 noiembrie.
În schimb, cumătrul său, Gheorghe Vlasie zis Ginel, este judecat pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. Firma deținută de Vlasie, Aqua Parc, și firma controlată de acesta, Edil Ștef, sunt judecate pentru evaziune fiscală și spălare de bani în același dosar.
În iunie 2016, DIICOT Neamţ a trimis în judecată 11 persoane, printre care şi Gheorghe Vlasie și firmele sale. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2015, Vlasie „a aderat la gruparea infracţională organizată de către inculpaţii Trifan George şi Trifan Vasile (parteneri de afaceri – n.r.) şi s-a folosit de mecanismele evazioniste controlate de către aceştia, direct sau indirect prin intermediul inculpatului Mihai Stan, în scopul degrevării ilegale a Aqua Parc de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite”. Procesul se judecă la Tribunalul Neamț și are termen pe 5 decembrie.