Contraatacul Mafiei. Zilele marii încleștări

Contraatacul Mafiei. Zilele marii încleștări

Puterea de la Bucuresti si instrumentele sale par sa-si fi pierdut cu totul busola si se arunca cu toate puterile intr-un razboi care a redesteptat societatea si a antagonizat sever si cancelariile straine, si marea presa internationala.

Iar campul de batalie este Justitia, singura grija a acestei guvernari de la instalarea ei. Avem in acest moment doua fronturi deschise.

Pe de-o parte, cel al Codrutei Kovesi care, dupa toate informatiile din acest moment, va fi primul procuror sef-european. Validarea ei a fost una tehnica, facuta de experti, dar si politica, in PE.

Ambele au certificat nu numai valoarea ei profesionala, nu numai adecvarea ei maxima la functie, dar au si invalidat toate elucubratiile Puterii de la Bucuresti, despre abuzuri, protocoale, mita primita in extradare si altele asemenea. Validarea dnei Kovesi inseamna ca nimeni nu crede o iota din aceste tampenii.

Exista o vorba (amintita de un prieten) care spune ca, atunci cand ajungi pe fundul gropii, in primul rand, trebuie sa te opresti din sapat. Adica exact ceea ce PSD+ALDE nu fac si pluseaza prin sectia pentru magistrati cu o noua citare a Codrutei Kovesi, ostentativa, in chiar ziua cand e programata in PE o decizie in privinta noului procuror -sef european.

Coincidentele nu se opresc aici. Miercuri ar fi trebuit sa fie dezbatuta la CCR sesizarea USR - PNL impotriva legii de aprobare a OUG de operationalizare a SIIJ, OUG in baza careia s-au facut concursurile pentru pozitiile din sectie si a inceput practic activitatea.

Raportul judecatorului Daniel Morar a fost unul de admitere, dar trei judecatori propusi de PSD, adica Maya Teodoriu, Marian Enache si Valer Dorneanu, au blocat dezbaterea si o decizie care avea sanse mari sa fie conforma raportului.

Termenul a fost mutat peste doua saptamani, cand sunt sanse bune ca sectia - pluton de executie sa fie aruncata in aer de CCR. Dar, pana atunci, cei trei judecatori pesedisti i-au mai dat, se pare, timp, ca sa-si indeplineasca misiunea in raport cu dna Kovesi, ultima incercare de a o bloca.

Conferinta de sub scara, la propriu, a tandemului SIIJ Stan - Florea, care aratau ca la procesul Ceausestilor, dupa cum au remarcat multi ziaristi, nu cred ca a convins pe nimeni.

Declaratia poticnita a dlui Stan a si fost plina de inexactitati, ca sa nu zic de-a dreptul minciuni (care merita insa o analiza separata), iar scopul ei defensiv a fost mai degraba un semnal de alarma decat de linistire.

Mizele citarii la SIIJ pot sa fie doua, care de altfel nici nu se exclud. Pe de-o parte, o noua umilire a dnei Kovesi, dar si a celor care au ales-o si validat-o. Pe de alta parte, e posibila inculparea si, eventual, chiar punerea sub control judiciar cu suspendarea din functia de procuror pentru a nu putea fi numita.

Ce cred ei ca pot obtine? Nu au inteles ca toata campania antiKovesi culminand cu ceea ce pare o de-a dreptul tentativa de furt la numaratoarea voturilor nu a facut decat sa o eroizeze pe dna Kovesi. Cand un om prins cu mana pe portofel uraste cu atata sete un procuror, e clar ca procurorul e valoros, pe o logica foarte simpla.

O logica transmisa clar si imperativ de unul dintre cele mai influente publicatii din lume, Financial Times, intr-un editorial semnat de colegiul editorial, deci avand in spate intreaga forta a FT: "Uniunea Europeana se afla in proces de numire a procurorului sef european. Ar trebui sa aleaga persoana cea mai calificata pentru aceasta activitate. Aceasta este Laura Codruta Kovesi, un procuror curajos din Romania."

Cand in FT apare asa ceva, daca mai ai un dram de minte, arunci lopata. In schimb, dl Stan ne anunta de sub scara si cu lambriul in cap ca se lucreaza la dosarul dlui Timmermans.

Rezistenta aceasta disperata si besmetica nu face decat sa confirme cele mai negre suspiciuni impotriva actualei Puteri si a plutonului sau de executie numit SIIJ.

Cazul dnei Kovesi se suprapune peste protestul care s-a intins endemic in sistemul judiciar din Romania, al doilea front. Peste 80 de instante si parchete protesteaza inclusiv prin suspendarea activitatii. Judecatorii mai ales, dar si procurorii, nu se exprima public decat foarte rar. Daca ei ajung la asemenea forme extreme de protest inseamna ca paharul a dat pe afara.

Nu vor putea fi opriti! Sunt tineri, hotarati, au metabolizat independenta si statutul de magistrati europeni la care nu vor renunta oricate amenintari inepte, inclusiv cu puscaria, le-ar fi adresate.

Daca vreti sa intelegeti de ce protesteaza si ce fel de oameni si profesionisti sunt, priviti-l pe procurorul brasovean Alexandru Codreanu (care a facut declaratii si pentru Ziare.com in urma cu cateva luni pe tema modificarilor Codurilor Penale): "Criza din Justitie - Sectia de investigare a magistratilor nu are cum sa functioneze. Pana ajung ei la un flagrant, mita e data, luata si cheltuita!"

Protestul acesta este si un turnesol intern. Se vad cu ochiul liber zonele curate, inclusiv din interiorul instantelor. La Curtea de Apel Constanta are loc un razboi intre Adunarea generala care a decis ralierea la proteste si presedintele instantei, Marius Epure, un mare sustinator al sefei CSM, Lia Savonea.

Dna Savonea este in corzi. Chiar daca, dupa cum pretinde domnia sa, este absolut falsa informatia potrivit careia ar fi participat in case conspirative la redactarea OUG 7, conduita domniei sale in acest moment este rupta de vointa din sistemul judiciar.

Ca mostra, dna Savonea se autodeclara pe curs de coliziune cu fix Curtea de Justitie a UE. Nici mai mult, nici mai putin. Dna Savonea, in calitate de presedinte CSM, solicita printr-o adresa trimisa ICCJ ca Inalta Curte sa anuleze sesizarea CJUE privind Sectia pentru magistrati.

Motivatia dnei Savonea este absolut halucinanta: doar daca aceasta sesizare va fi anulata, CSM va avea parte de un proces echitabil, procesul in care alaturi de Inspectia Judiciara a fost dat in judecata de Forumul Judecatorilor.

Ce intrebari vrea dna Savonea sa ingroape: cele referitoare la sectia pentru magistrati si cele referitoare la obligativitatea MCV. De ce nu vrea presedintele CSM sa afle raspunsul la aceste intreabari?

Cand cazul Poloniei a fost pe masa CJUE, Frans Timmeramans a avertizat Varsoviaca va suporta consecinte, daca va incerca sa intimideze magistratii care se adreseaza CJUE, adica exact ce face acum dna Savonea.

Aceeasi dna Savonea care are la dispozitie, scrisa, sesizarea cu conflict a CCR in cazul OUG 7, dar, din informatiile mele, nu vrea sa o depuna, desi sistemul judiciar pe care ar trebui sa-l apere este in fierbere.

Magistratii tineri si curajosi se lupta cu statul infractorilor si cu dinozaurii sistemului. Razboiul acesta nu este numai al dnei Kovesi, nu este numai al magistratilor, este al intregii societati romanesti pe cale sa fie sufocata de regimul infractorilor, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!