Conţinut de apă scăzut şi deosebit de scăzut în cultura grâului de toamnă, în următoarea săptămână (agrometeo)

Conţinut de apă scăzut şi deosebit de scăzut în cultura grâului de toamnă, în următoarea săptămână (agrometeo)

Cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea şi Muntenia, local în nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat în sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 8 - 14 ianuarie.

Potrivit sursei citate, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8 şi 4 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale, şi între -2 şi 8 grade Celsius în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de până la 6 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura maximă a aerului va oscila între -2 şi 13 grade Celsius în toate zonele de cultură, iar minimele se vor situa între -14 şi 3 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se îngheţ la sol.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi reduse cantitativ în aproape toată ţara, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţei, asociată cu depunere de chiciură.

Din punct de vedere al caracteristicilor agrometeorologice, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă în stratul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea şi Muntenia, local în nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat în sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei.

Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei şi Crişanei, local în nordul, nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

Prognoza de specialitate relevă, totodată, că, în condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus vegetativ în majoritatea regiunilor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie, în timp ce la speciile pomicole şi viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”