Continuarea sprijinirii Ucrainei, în cumpănă din cauza luptelor politice din mai multe state ANALIZĂ
Susținerea Ucrainei riscă să fie umbrită de luptele politice interne purtate în conducerile mai multor state occidentale, dar nu lipsește nici influența Rusiei, potrivit specialiștilor consultați de „Adevărul”.
FOTO Profimedia
După ce sprijinul european pentru Ucraina s-a confruntat cu un moment de criză în urma ridicării restricțiilor privind importul cerealelor ucrainene, un alt semnal alarmant a fost dat de amânarea unui sprijin financiar consistent promis Ucrainei de către administrația Biden.
Congresul american a votat un proiect de lege care menține finanțarea bugetului federal al SUA, însă fără un sprijin financiar promis Ucrainei. Rezultatul a fost dat de un compromis între republicani, partidul din care face parte și Donald Trump, și democrați, pentru a evita la limită un blocaj guvernamental, fiind astfel continuată finanțarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie.
În schimb, președintele Joe Biden a dat însă asigurări că banii promiși vor ajunge în Ucraina, care se confruntă cu un război purtat de Rusia pe teritoriul său. „Sper că amicii mei din partea cealaltă îşi vor respecta cuvântul de a sprijini Ucraina. Au spus că vor susţine Ucraina într-un vot separat”, a afirmat Joe Biden, făcând referire la republicani și la sprijinul financiar, pentru moment blocat.
Situația e dificilă și la nivel European. După ce Ucraina a anunțat că dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru menținerea restricțiilor privind cerealele ucrainene, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a dat de înțeles că țara sa ar înceta livrarea de arme către Ucraina, pentru ca apoi să se răzgândescă, însă relațiile între Varșovia și Kiev nu mai sunt aceleași ca în urmă cu câteva luni.
Nu în ultimul an rând, duminica trecută Robert Fico, lider populist, a câștigat prezidențialele din Slovacia. În campanie, Fico a promis că dacă va câștiga, Slovacia nu va mai trimite „niciun glonț” în Ucraina.
Ce spun specialiștii
„Riscul este mai degrabă cel legat de alegeri și de presiunea extraordinară a Rusiei, a războiului hibrid” - Cristian Pîrvulescu
Specialiștii consideră că un risc al diminuării susținerii pentru Ucraina stă în principal în baza războaielor interne pe plan electoral ale statelor.
Contactat de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că la mijloc sunt nu numai consecințele războiului hibrid, dar și influența rusă. „Situația nu este schimbată în mod radical, dar da, discursul trumpist a reușit să influențeze în mare măsură republicanii. Nu vor fi consecințe directe. Se va ieși din criza asta. Criza este criză a Partidului Republican, după cum observăm”, a explicat politologul.
Totodată, Cristian Pîrvulescu a punctat că „există oboseală în foarte multe părți în ceea ce privește susținerea Ucrainei, dar nu acesta va fi motivul pentru care Ucraina nu va fi sprijinită. Motivul trebuie să fie politic”.
„Nici măcar victoria lui Fico în Slovacia nu va însemna o schimbare a politicii slovace, pentru că Fico, în măsura în care va deveni prim-ministru, va fi obligat să țină cont de poziția grupării care s-a desprins din partidul lui. E tot social-democrată (…) De altfel, Fico, după ce a câștigat alegerile, a spus că nu va schimba linia de politică externă a Slovaciei”, a mai explicat Pîrvulescu.
În același timp, Cristian Pîrvulescu a punctat că este vorba doar despre o amânare a ajutorului financiar destinat Ucrainei. „În acest moment nu este în niciun fel blocat ajutorul pentru Ucraina. Se pune problema ajutorului peste câteva luni de zile și nu este încă un risc, nici la nivel european. Într-un mod care nu este neapărat lăudabil, Comisia Europeană a acceptat să ridice sancțiunile pentru Ungaria, tocmai ca Ungaria să poată să ridice și ea obiecțiile legate de fiinanțarea Ucrainei. Nu cred că am putea spune în momentul de față că există un risc în ceea ce privește finanțarea Ucrainei sau un risc iminent în sensul acesta. Riscul este mai degrabă cel legat de alegeri și de presiunea extraordinară a Rusiei, a războiului hibrid”, a mai precizat Pîrvulescu.
„Este un joc politic intern și în mod sigur, într-o formulă va fi depășit și reluarea suportului financiar către Ucraina va continua” - Cristian Diaconescu
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, plasează amânarea ajutorului financiar dat de SUA pe fondul unui joc politic intern. „După părerea mea este un incident de parcurs în politica americană. Da, a existat la un moment dat o solicitare din zona republicană privind un audit în ceea ce privește suportul financiar, militar, umanitar din partea Statelor Unite spre Ucraina. Este un element care ține până la urmă de costul politic intern, nu reprezintă după părerea mea un semnal legat de dezangajare, nici a Alianței Nord-Atlantice, nici a Statelor Unite. Este un joc politic intern și în mod sigur, într-o formulă va fi depășit și reluarea suportului financiar către Ucraina va continua”, a explicat Cristian Diaconescu.
„Acolo evaluările de zeci de ani în ceea ce privește politica asertivă a Rusiei, atât în plan bilateral, cât și la nivel global, tentațiile Federației Ruse de a forța încercarea unei reîmpărțiri și resetări la nivel global sunt cunoscute și respinse, aici este o chestiune punctuală. Ține mai mult de războiul politic intern”, a mai spus Diaconescu.
Totodată, fostul ministru a explicat că în instituțiile și statele europene vor fi dezbateri electorale din care nu va lipsi tema crizei ucrainene, subliniind însă că nu este vorba de „elemente care să infirme formal într-o formă sau alta decizia deja luată de sprijinire a Ucrainei până la capăt”.
Sursa: adevarul.ro