Continuă scandalul la Avocatul Poporului. Adjunctul revocat contestă decizia

Continuă scandalul la Avocatul Poporului. Adjunctul revocat contestă decizia

Fostul adjunct al Avocatului Poporului, Daniel Iovănescu, a depus o plângere împotriva decizie de revocare din funcție. Iovănescu Daniel a motivat că solicitarea a fost neîntemeiată, acuzând-o pe Renate Weber de „hărțuire morală”.

FOTO Arhivă Adevărul

FOTO Arhivă Adevărul

„Cu precădere, în ultimele 4 luni, Avocatul Poporului, folosindu-se de întreg aparatul instituțional, a savarșit împotriva mea acte de hărțuire morală, urmărind pedepsirea mea și izolarea față de colectiv”, a susținut Daniel Iovănescu.

Fostul adjunct a mai argumentat că „totul a culminat cu scrisoarea din dată de 24.04.2023, prin care Avocatul Poporului a solicitat revocarea subsemnatului din funcția de adjunct al Avocatului Poporului, scrisoare ce a fost adresată Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și în cuprinsul căreia sunt prezentate în mod neadevărat pretinse fapte savarșite de subsemnatul, solicitarea de revocare fiind neîntemeiată”.

Iovănescu: Argumentele, aceleași privind neconstituționalitatea revocării lui Weber

Daniel Iovănescu a mai susținut că nu este reglementat de dispozitiile legale un astfel de demers, concluzinând că demersul este „nelegal”.

„Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea îndeplinirii funcției sau decesul se constată de către Avocatul Poporului și se comunica birourilor permanente ale Camerei Deputafilor și Senatului, în cel mult 30 de zile de la aparifia cauzei care determina încetarea mandatului adjunctului. (...) Legiuitorul a înțeles să prevadă măsură încetării mandatului prin revocare numai pentru funcția de Avocat al Poporului. (...) Legea nu reglementează posibilitatea revocării Adjuncților Avocaților Poporului și nici procedura de revocare, motivele, respectiv condițiile unei astfel de revocari”, a mai arătat Iovănescu.

Totodată, adjunctul revocat susține că „argumentele pentru care o astfel de măsură este inadmisibilă și hotarârea de revocare este nelegală sunt aceleași pentru care a fost declarată neconstituțională hotarârea de revocare a doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului”.

Atribuțiile preluate de consilierul Nicoleta Constantinescu

La rândul său, Renate Weber a informat Parlamentul că, „până la numirea unui nou adjunct la Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, prin ordinul Avocatului Poporului nr. 99 din 5 iunie 2023 atribuţiile domeniului sunt preluate de doamna consilier Nicoleta Constantinescu”.

Weber acuză încălcarea autorității și nerespectarea legii

Parlamentul a hotărât revocarea din funcție a adjunctului Daniel Iovănescu, la cererea Avocatului Poporului, Renate Weber, care l-a acuzat de încălcare a autorității Avocatului Poporului și nerespectarea legii.

Dând mai multe exemple în care, potrivit Avocatului Poporului, adjunctul nu i-a respectat autoritatea, solicitarea mai arată că „tipul de conducere unipersonal al instituției conferă Avocatului Poporului putere de decizie în toate aspectele care țin de organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, realitate juridică pe care domnul Iovanescu Daniel o ignoră cu buna-știință în mod constant, nesocotind atât autoritatea acestuia cât și oportunitatea și legitimitatea serviciilor specializate din cadrul instituției”.

Potrivit Avocatului Poporului, adjunctul ar fi cerut formularea unor recomandări de către Subcomitetul pentru prevenirea torturii în privința modificării unei Legi, cu privire la care Avocatul Poporului a arătat că nu trebuie modificată.

„Un alt exemplu de sfidare și contestare a funcției decizionale a Avocatului Poporului este reprezentat și de Notă cuprinzând punctul de vedere al Mecanismului pentru prevenirea torturii cu privire la Raportul Departamentului de Stat al S.U.A.”, a mai arătat sursa citată.

Potrivit solicitării, „toți adjuncții vocatului Poporului au respectat rezoluția Avocatului Poporului, cu excepția domnului adjunct Daniel Iovanescu, care a nu a respectat rezoluția Avocatului Poporului și nu a transmis în termen materialul în atenția șefului biroului analiză acte normative, relații externe și comunicare. Dimpotrivă, acesta a întocmit o altă Notă prin care a propus Avocatului Poporului ceea ce acesta dispusese deja anterior și anume: transmiterea materialului către șeful biroului analiză acte normative, relații externe și comunicare”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!