Continuă degringolada în USR. Nouă demisie din partidul condus de Drulă. Câți aleși mai are Uniunea
Gheorghe Mîndruță este ultimul senator care și-a anunțat plecarea din USR. Continuă astfel șirul de demisii din USR început în luna iulie, care a lăsat Uniunea fără mai mult de zece oameni.
„Am depus oficial demisia mea din cadrul partidului USR, implicit din funcția de președinte al filialei județene Suceava. Sentimentul care mă incearcă este o mare dezamăgire. Nu-mi pare rău că plec din USR, imi pare rău pentru unii oameni buni care rămân acolo. Aș putea enumera o listă lungă de motive care m-au făcut să iau aceasta decizie, care nu este una pripită ci îndelung gândită și asumată, asa cum îmi e felul”, se arată în comunicatul senatorului.
Mîndruță dă mai multe motive privind demisia sa. „Disputele interne au fost alimentate de diverși lideri si grupuri dornice de putere, care au pus mai presus interesele personale și de grup decât angajamentele luate în fața românilor. Pentru unii dorința de putere, de a deține cât mai multe ‘titulaturi’ și de a avea influență, a primat. Am constatat cu regret in ultimele luni lipsa de reacție a conducerii USR prin acțiuni concrete la problemele sesizate din filiala pe care o reprezint și nu numai. Poleiala cuvintelor mari folosite de unii lideri a început să se risipească”, a completat senatorul Mîndruță, fără a spune dacă se alătură REPER, formațiunea disidenților din USR. De altfel, numeroși aleși au intrat în conflict cu conducerea USR, de la preluarea puterii de Cătălin Drulă.
Zestrea USR, din ce în ce mai săracă
Gheorghe Mîndruță este al treilea senator care părăsește USR după Dragoș Popescu și Cosmin Poteraș. Așadar, este a treia demisie din USR la Senat în doar trei luni. Situația este și mai proastă la Camera Deputaților, acolo unde USR a pierdut nu mai puțin de opt oameni (șapte sunt deja trecuți drept neafiliați, iar a opta persoană va fi consemnată de ca demisionară la începutul lunii septembrie). La Cameră grupul parlamentar a ajuns la 45 de membri, în timp ce la Senat a ajuns la 22 de aleși.
O problemă este faptul că neavând minimul de 50 de deputați sau 25 de senatori, USR nu mai poate depune singur sesizări la Curtea Constituțională. De asemenea, din cauza degringoladei Opoziției, formațiunile nu au putut în sesiunea parlamentară precedentă să depună o moțiune de cenzură.
Demisia lui Cioloș, la final de mai
Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR la finalul lunii mai. „Cu siguranţă despărţirea de USR îmi lasă un gust amar şi o uriaşă cantitate de tristeţe. În acelaşi timp, nu vreau să renunţ la speranţa că există o soluţie politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită faţă de ceea ce a primit în ultimele decenii”, explica fostul președinte al USR și fost premier al Guvernului tehnocrat.
„Motivele acestei decizii însă sunt dincolo de orice îndoială astăzi, indiferent de sentimentele pe care mi le provoacă. Am gândit pragmatic, am gândit emoţional şi sufleteşte, am gândit punând înainte de toate datoria pe care simt ca o am pentru societate. Nu am vrut cu orice preţ să fiu preşedintele USR PLUS şi am căutat o soluţie politică rezonabilă, negociată şi care să afecteze cât mai puţin taberele din partid. Nu am găsit înţelegere”, mai preciza după demisie Cioloș.
Conducere bicefală la REPER
Europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru vor asigura conducerea REPER, care va fi bicefală, REPER. Cei doi au anunțat pe 2 iunie că au depus la Tribunalul București cererea de înființare a partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER).
Cei cinci membri fondatori ai partidului REPER sunt europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș. Practic, USR a rămas cu eurodeputații Vlad Gheorghe, Vlad Botoș și Nicu Ștefănuță.
Sursa: adevarul.ro