Continentul african se rupe în două - Crăpături imense pe mii de kilometri. S-ar putea forma un nou ocean

Continentul african se rupe în două - Crăpături imense pe mii de kilometri. S-ar putea forma un nou ocean

Încet, dar sigur, continentul african se rupe în două, lucru ce ar putea deschide un nou ocean imens. Procesul ar putea dura de la 5 până la 10 milioane de ani, iar Africa de Est ar putea fi transformată într-o insulă.

Continentul african, împărțit în două FOTO Captură de ecran/ Youtube

Continentul african, împărțit în două FOTO Captură de ecran/ Youtube

Ca orice proces geologic, este unul de extrem de lungă durată, care va dura milioane de ani, dar în cele din urmă, va avea drept rezultat o parte din Africa de Est ruptă de restul continentului. Experții merg pe ipoteza că, între cele două mase de uscat se va forma un nou ocean.

Africa de Est, devenită insulă

Despărțirea colosală este asociată cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume, care se întinde în jos pe mii de kilometri prin mai multe țări din Africa, printre care: Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic, notează IFL Science .

Acest sistem de ruptură înseamnă că placa africană se va împărți în două plăci: placa somaleană, mai mică și placa nubiană, mai mare. Cele două se vor îndepărta una de cealaltă cu un ritm foarte lent, de numai câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

În 2018, vestea că a apărut o fisură în Kenya a devenit virală, mulți susținând că aceasta este o dovadă că Africa s-a rupt în două, sub ochii noștri. În timp ce această scenă era legată de EARS, este puțin probabil să fie prezentată drept o dovadă a marii despărțiri a Africii.

După cum a raportat IFLScience la acea vreme, aceasta a fost probabil doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. EARS se află în acest proces de aproximativ 25 de milioane de ani în urmă, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.

Cu toate acestea, în alte 5 până la 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume cu aspect drastic diferit. În acest interval de timp, este posibil să vedem o nouă formă de ocean între placa somală și placa nubiană. Marele continent Africa își va pierde umărul estic și o mare vastă va tăia Africa de Est.

Oricât de ciudat ar părea, merită să ne amintim că suprafața Pământului este într-o stare constantă de flux; este atât de lent încât experiența umană nu poate explica asta.

Apariția lumii, așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și marea pe care le vedem astăzi - din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania - sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă pe o scară de timp de milioane de ani.

Ne putem gândi doar la despărțirea pe care Pământul a văzut-o acum aproximativ 138 de milioane de ani, când America de Sud și Africa s-au împărțit. Dacă ne uităm la coasta de vest a Africii și la coasta de est a Americii de Sud, vom observa că se potrivesc ca două piese de puzzle, evidențiind modul în care aceste continente au fost odată unite, în unul singur.

Despărțitea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice și nimeni nu poate ști dacă specia umană va mai fi prin preajmă pentru a vedea schimbarea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...