Consumul excesiv de ciocolată îi face pe bărbați să devină anxioși și deprimați - studiu

Consumul excesiv de ciocolată îi face pe bărbați să devină anxioși și deprimați - studiu

Consumul excesiv de ciocolată poate să îi facă pe bărbați să devină neliniștiți și deprimați, potrivit unui studiu publicat recent în Marea Britanie, ale cărui rezultate indică faptul că zahărul poate să influențeze starea de dispoziție a oamenilor, informează joi telegraph.co.uk.

Oamenii de știință au descoperit că bărbații care consumă mai mult de 67 de grame de zahăr pe zi se confruntă cu o creștere de peste 20% a riscului de a dezvolta o tulburare de dispoziție în comparație cu aceia care consumă mai puțin de 39,5 grame de zahăr pe zi.

Întrucât bărbații britanici consumă în medie 68,4 grame pe zi, noul studiu nu este deloc îmbucurător pentru sănătatea mintală a populației masculine a Marii Britanii, notează cotidianul The Telegraph.

Studiul a eliminat posibilitatea ca rezultatele să fie explicate prin faptul că bărbații nefericiți în viață se consolează mâncând preparate bogate în zaharuri.

"Dietele bogate în zahăr au mai multe influențe asupra sănătății noastre, dar acest studiu a arătat că ar putea exista și o legătură între consumul de zahăr și tulburările de dispoziție, în special în rândul bărbaților", a declarat Anika Knuppel, coordonatoarea studiului, profesor la Institute of Epidemiology and Health din cadrul University College London.

"Există numeroși factori care influențează riscul de apariție a tulburărilor de dispoziție, însă adoptarea unei diete cu alimente și băuturi bogate în zaharuri ar putea fi picătura care umple paharul", a adăugat ea.

"Există tot mai multe dovezi pentru daunele fizice pe care zahărul le produce asupra sănătății. Cercetarea noastră sugerează că există și un efect mintal adițional", a mai spus coordonatoarea studiului.

Pentru motive care deocamdată nu au fost clarificate, studiul, la care au participat câteva mii de persoane de ambele sexe care lucrează în instituțiile publice din Marea Britanie, nu a descoperit nicio legătură între consumul de zahar și riscul crescut de apariție a unei tulburări de dispoziție în rândul femeilor.

Rezultatele au la bază date ce provin din Whitehall II, o investigație de amploare și pe termen lung a problemelor de sănătate fizică și mintală cu care se confruntă persoanele care lucrează în diverse birouri din administrația publică din Marea Britanie.

Consumul de zahăr a fost comparat cu ratele de frecvență ale tulburărilor mintale obișnuite înregistrate în rândul a peste 5.000 de bărbați și 2.000 de femei, între anii 1983 și 2013.

Participanții au fost plasați în trei grupuri în funcție de cantitatea de zahăr consumată zilnic. După cinci ani, bărbații din grupul cu cel mai mare consum zilnic de zahăr prezentau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta o boală mintală comună, precum depresie sau anxietate, în comparație cu grupul aferent celui mai scăzut consum zilnic de zahăr.

Bărbații din primul grup consumau peste 67 de grame de zahăr pe zi, în timp ce la polul opus se afla grupul al treilea, alcătuit din bărbați care consumau mai puțin de 39,5 grame de zahăr în fiecare zi.

Adulții britanici consumă aproximativ de două ori mai mult dozele zilnice de zahăr recomandate de medici. Trei sferturi din consumul lor zilnic de zahăr provin din alimente și sucuri dulci.

Potrivit unui sondaj — National Diet and Nutrition Survey—, publica în 2013, bărbații din Marea Britanie consumă zilnic în medie 68,4 grame.

Rezultatele noului studiu au fost publicate în Scientific Reports.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...