Consumul de marijuana schimbă structura creierului la adolescenți. Avertismentul alarmant al specialiștilor

Consumul de marijuana schimbă structura creierului la adolescenți. Avertismentul alarmant al specialiștilor

Într-un efort de a înțelege implicațiile consumului de marijuana asupra dezvoltării creierului adolescenților, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine (SUA) au descoperit modificări alarmante în celulele imune ale creierului.

Țigară marijuana. FOTO earth.com

Țigară marijuana. FOTO earth.com

Potrivit Earth.com , descoperirile lor sugerează că THC, compusul psihoactiv primar din marijuana, poate avea efecte dăunătoare asupra acestor celule – care sunt cruciale pentru creșterea creierului adolescenților.

Echipa, condusă de dr. Atsushi Kamiya, s-a concentrat pe efectele THC asupra celulelor microgliale. Microglia, un subset specializat de celule imune situate în sistemul nervos central, joacă roluri esențiale în comunicarea neuron-la-neuron, răspunsul imun și dezvoltarea generală sănătoasă a creierului.

În anii adolescenței, celulele microgliale sunt deosebit de importante. Ele ajută la maturizarea creierului, impactând funcțiile sociale și cognitive prin tăierea sinapselor și eliberarea de transmițători chimici.

Cercetătorii au teoretizat că orice modificare structurală a acestor celule ar putea perturba sistemul complex de cablare și mesagerie al creierului, în special la adolescenți.

Pentru studiu, specialiștii au folosit șoareci modificați genetic care reflectau riscurile genetice umane pentru tulburările psihiatrice. Alături de un grup de control de șoareci normali, ambelor seturi li s-au administrat fie injecții zilnice cu THC , fie o soluție salină benignă.

Consumul de marijuana crește riscul de afecțiuni cardiovasculare FOTO Getty Images

Consumul de marijuana crește riscul de afecțiuni cardiovasculare FOTO Getty Images

După 30 de zile de injecții și o perioadă de repaus de trei săptămâni, au fost efectuate teste comportamentale pentru a evalua dezvoltarea psihosocială a șoarecilor.

Studiul a arătat că șoarecii expuși la THC au suferit o creștere a apoptozei microgliale, o formă de moarte celulară programată. Mai mult, șoarecii modificați genetic tratați cu THC au prezentat o reducere cu 33% mai mare a celulelor microgliale în comparație cu șoarecii normali injectați cu THC.

Cortexul prefrontal al creierului, care este responsabil pentru memorie, comportament social și luarea deciziilor, a fost regiunea cea mai afectată.

Echipa a concluzionat că o scădere a microgliei sănătoase ar putea crește semnalizarea și comunicarea celulară anormală. Sprijinind această teorie, șoarecii modificați genetic expuși la THC au obținut un scor cu 40% mai mic la testele de memorie socială decât omologii lor injectați cu soluție salină.

Potrivit cercetătorilor, următorul pas pentru aceste studii este de a identifica exact modul în care anomaliile microgliale afectează funcția neuronilor la nivel molecular. Dintr-o perspectivă clinică, ei speră să folosească aceste constatări pentru a explora modul în care expunerea la marijuana contribuie la schizofrenie și alte tulburări psihiatrice .

Acest studiu a fost finanțat de National Institutes of Health, Mitsui Sumitomo Insurance Welfare Foundation, Brain & Behavior Research Foundation și Korea Brain Research Institute.

Studiul este publicat în revista Nature Communications .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri