Consumul de marijuana crește riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă sau AVC

Consumul de marijuana crește riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă sau AVC

Adulții vârstnici care consumă marijuana au un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral (AVC) sau insuficiență cardiacă. Cel puțin așa spun două studii recente citate de DPA.

Consumul de marijuana crește riscul de afecțiuni cardiovasculare FOTO Getty Images

Consumul de marijuana crește riscul de afecțiuni cardiovasculare FOTO Getty Images

Studiile au fost prezentate luni la sesiunile ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii (AHA) din Philadelphia, Statele Unite.

Acestea au exclus persoanele care fumează și canabis și tutun, și se concentrează exclusiv pe efectele cardiovasculare ale consumului de marijuana.

Asociația Americană a Inimii nu recomandă consumul de tutun sau de marijuana din cauza efectelor potențial dăunătoare asupra inimii, plămânilor şi vaselor de sânge .

"Cele mai recente cercetări cu privire la consumul de canabis indică faptul că fumatul şi inhalarea acestuia sporesc concentraţiile de carboxihemoglobină din sânge (monoxid de carbon, un gaz otrăvitor) şi de gudron (materie parţial arsă), efecte similare celor ale inhalării (fumului) unei ţigări cu tutun, ambele fiind asociate cu boli ale muşchiului cardiac , dureri toracice, tulburări de ritm cardiac, atacuri de cord şi alte afecţiuni grave", a declarat profesorul Robert Page de la Facultatea de Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice Skaggs a Universităţii din Colorado, citat de Agerpres.

Tot mai multe persoane de 65 de ani și peste, din America, au afirmat că fumează marijuana.

Unul din studiile prezentate luni arată că un consum frecvent de marijuana are un efect negativ asupra persoanelor cu boli cronice, precum hipertensiune, nivel ridicat de colesterol sau diabet.

De asemenea, riscul de atac de cord sau AVC este cu 20% mai mare. Pe termen scurt, fumatul de marijuana poate conduce la hipotensiune, putându-se ajunge astfel la accident vascular cerebral . Pe termen lung, consumul de marijuana poate duce la creşterea tensiunii arteriale, cu risc de dezvoltare a unor probleme cardiovasculare.

Al doilea studiu, sponsorizat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, arată că persoanele carefumează zilnic marijuana au fost mai predispuse să dezvolte insuficienţă cardiacă, când inima nu pompează suficient de bine şi de eficient sânge oxigenat pentru a susţine alte organe interne, prin comparaţie cu persoanele care au declarat că nu fumează.

Se estimează că 6,2 milioane de adulţi din Statele Unite suferă de insuficienţă cardiacă, conform Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…