Consumul de grăsimi sănătoase poate ajuta la pierderea în greutate. Alte șapte beneficii

Consumul de grăsimi sănătoase poate ajuta la pierderea în greutate. Alte șapte beneficii

Nu toate grăsimile sunt la fel. În ciuda faptului că sună contraintuitiv, consumul de grăsimi nu îngrașă neapărat. Cheia pentru a include grăsimile într-o dietă sănătoasă este diferențierea grăsimilor considerate sănătoase de cele nesănătoase, potrivit site-ului de nutriție sport și sănătate eatthis.com .

Somonul, uleiul de măsline, nucile și avocado conțin grăsimi sănătoase. FOTO Shutterstock

Somonul, uleiul de măsline, nucile și avocado conțin grăsimi sănătoase. FOTO Shutterstock

Sursele alimentare de grăsimi sănătoase (mononesaturate și polinesaturate) includ peștele gras, uleiul de măsline, nucile și avocado.

Cele nesănătoase - în special grăsimile trans și grăsimile saturate în exces - sunt asociate, de obicei, cu un nivel ridicat al colesterolului „rău” și se găsesc în mod obișnuit în alimentele prăjite, în gustările ultraprocesate și în produsele de patiserie.

Academia de Nutriție și Dietetică din SUA recomandă ca 20-35% din aportul zilnic de energie să provină din grăsimi mono și polinesaturate.

Iată opt beneficii potențiale ale consumului de grăsimi sănătoase, mai ales atunci când acestea sunt incluse într-o dietă echilibrată și sănătoasă.

O sănătate mai bună a inimii

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate joacă un rol vital în scăderea nivelului de colesterol dăunător. Mai exact, ele ajută la reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), cunoscut și sub numele de colesterolul „rău”, care, atunci când este ridicat, poate duce la ateroscleroză - o afecțiune caracterizată prin îngustarea și întărirea arterelor, care poate precipita atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Mai mult, acizii grași omega-3, care se găsesc în pești precum somonul, macroul și sardinele, precum și în semințele de in și nuci, sunt recunoscuți în special pentru beneficiile lor cardiovasculare. În plus, pot reduce trigliceridele, stabilizează bătăile inimii și scad tensiunea arterială.

O funcție cerebrală îmbunătățită

Grăsimile sănătoase, în special acizii grași omega-3 care se găsesc în pește, nuci și semințe, joacă un rol esențial în sănătatea creierului și în funcționarea cognitivă.

De altfel, aceste grăsimi sunt componente esențiale ale structurii creierului, contribuind la flexibilitatea și integritatea membranelor celulare, permițând o mai bună comunicare între neuroni, îmbunătățind memoria, învățarea și funcționalitatea generală a creierului.

Acizii grași omega-3 au și proprietăți antiinflamatorii, care pot contribui la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii și a bolilor neurodegenerative (cum ar fi boala Alzheimer).

Suport pentru managementul greutății

Deși multă lume nu s-ar fi gândit, grăsimile sănătoase joacă un rol crucial în gestionarea greutății, grație sațietății pe care o conferă consumul lor, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului global de calorii.

Alimentele bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate cresc gradul de sațietate mai mare, iar această senzație poate descuraja mâncatul în exces și gustările inutile, esențiale pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

O absorbție optimă a nutrienților

Grăsimile sănătoase au un rol uriaș în absorbția vitaminelor liposolubile, care includ vitaminele A, D, E și K, esențiale pentru diverse funcții corporale, de la menținerea vederii și a sănătății pielii până la susținerea sistemului imunitar și a coagulării sângelui.

O sănătate oculară îmbunătățită

Grăsimile sănătoase, în special acizii grași omega-3, sunt extrem de importante și pentru menținerea sănătății optime a ochilor și a vederii.

Somonul, macroul și sardinele, precum și nucile și semințele sunt surse importante de astfel de grăsimi cu rol semnificativ în susținerea sănătății retinei. Ele ajută la menținerea la combaterea inflamației, putând reduce riscul unor afecțiuni precum degenerescența maculară.

Mai mult decât atât, acizii grași omega-3 ajută la producerea filmului lacrimal natural al ochiului, un factor critic în menținerea hidratării ochilor.

Sprijin pentru sistemul imunitar

Trebuie punctat și că grăsimile sănătoase susțin sănătatea sistemului imunitar. Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii care ajută la modularea răspunsului sistemului imunitar. Ei pot contribui la menținerea unui sistem imunitar cu răspuns adecvat, cu beneficii în gestionarea bolilor autoimune și a alergiilor.

Este posibil să aveți o inflamație redusă

S-a demonstrat că alimentele bogate în acizi grași omega-3 reduc nivelul markerilor inflamatori din organism. În plus, grăsimile mononesaturate contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației, potrivit sursei citate

Niveluri hormonale echilibrate

Grăsimile sănătoase susțin nivelurile hormonale din organism, contribuind semnificativ la sănătatea și bunăstarea generală.

Acizii grași omega-3, în special, sunt fundamentali pentru producerea și reglarea anumitor hormoni, inclusiv a celor care sunt responsabili pentru controlul metabolismului, creșterii, funcției imunitare și sănătății reproductive, potrivit eatthis.com .

Introducerea grăsimilor sănătoase în dieta obișnuită nu numai că sprijină producția de hormoni, dar asigură și funcționarea și distribuția optimă a acestora.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…