Consulatul polonez din orașul ucrainean Luțk, ținta unui atac cu lansatoare de rachete
Consulatul polonez din orașul Luțk în vestul Ucrainei a fost atacat în noaptea de marți spre miercuri de persoane necunoscute cu lansatoare de rachete antitanc, au anunțat autoritățile ucrainene denunțând o "provocare", informează AFP și Reuters.
Sursa foto: www.unian.info
"A avut loc o explozie în timpul nopții (...) la al patrulea etaj al clădirii Consulatului General al Poloniei la Luțk. Potrivit primelor informații, ea a fost provocată de lansatoare de rachete antitanc", a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), într-un comunicat.
Incidentul "nu a făcut victime", a subliniat SBU, acuzând Rusia că se află în spatele acestei "provocări".
"Există doar o singură parte ce beneficiază de provocările contra Poloniei care apar din când în când în Ucraina și aceasta este Rusia", a declarat SBU.
Potrivit ziarului online Volyn24, în incidentul ce a avut loc în jurul miezului nopții au fost provocate pagube la acoperiș și au fost deteriorate ferestrele clădirii.
De la izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei în 2014, care a făcut peste 10.000 de morți, Kievul și Occidentul acuză cu regularitate Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruși, ceea ce Moscova neagă.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko "a condamnat ferm tirurile (...) și a ordonat forțelor de ordine să ia urgent toate măsurile pentru a investiga incidentul și a-i găsi pe cei responsabili", a scris purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene Sviatoslav Tsegolko pe pagina sa de Facebook .
Ambasadorul Ucrainei la Varșovia a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe după acest incident, potrivit mass-media poloneze.
"Este fără îndoială vorba despre o provocare. Întrebarea este cine și care a fost scopul", a declarat Pawel Soloch, șeful Biroului de securitate națională pe lângă președinția poloneză, citat de agenția de presă PAP.
Polonia a sprijinit Kievul în timpul revoltei proeuropene Maidan din 2014, care a condus la destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și un conflict armat între forțele ucrainene și rebelii proruși în estul țării.
AGERPRES