„Construim în România situația din Transnistria”/Avertisment dur din partea unei experte în energie referitoare la planurile ungurilor de la MVM

„Construim în România situația din Transnistria”/Avertisment dur din partea unei experte în energie referitoare la planurile ungurilor de la MVM

Planul companiei ungare de stat MVM, care dorește să cumpere la suprapreț E.ON România, furnizorul de gaz și energie electrică cu peste 3,4 milioane de clienți în România, ar putea fi unul periculos, avertizează analista în politici de energie Otilia Nuțu, de la Expert Forum, într-un articol publicat pe Contributors .

Otilia Nuțu spune că intenția MVM ar putea fi aceea de a cumpăra gaz rusesc la preț redus, pe care să-l vândă ulterior către compania Mass Grup Holding, ce aparține unui investitor iordanian „dubios” și care va construi o centrală pe gaz de 1770 MW la Mintia, Hunedoara, primind în schimb energie electrică ieftină.

Practic, prin această schemă, MVM ar putea obține în următorii ani o cotă semnificativă din piața românească, captivă aprovizionării cu energie rusească. De facto, „construim în România un echivalent a ce este centrala Cuciurgan din Transnistria pentru Moldova, care a creat o dependență mortală a Moldovei de aprovizionarea cu energie rusească în ultimele două decenii”, scrie specialista de la Expert Forum.

Care sunt indiciile că acest lucru s-ar putea întâmpla?

Primul ar fi acela că guvernul român a promovat investiția celor de la Mass Group Holding din Hunedoara ca pe un „proiect de importanță națională strategică”. Acest proiect nu a ridicat până acum prea multe suspiciuni în UE, deoarece nimeni nu se aștepta, realmente, ca investiția chiar să aibă loc: ea nu are vreun sens economic pe o piață normală.

Cu atât mai mult cu cât, în toată UE, direcția e de reducere, nu de creștere a consumului de gaze, cu 30% până în 2030. Dacă centrala va fi finalizată, aceasta va consuma 2.5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul total al României în prezent. Centrala va deveni operațională în 2025 (860 MW) și 2026 (până la 1770 MW).

Al doilea indiciu, remarcat de Otilia Nițu, este întâlnirea care a avut loc ieri, 20 decembrie, la Palatul Victoriei între Marcel Ciolacu și Viktor Orban și unde s-ar fi putut discuta acest proiect.

Mai trebuie spus că MVM plătește pentru E.ON cu mult peste prețul pieței, adică 200 milioane euro față de valoarea estimată de 100 – 120 milioane euro, oferită de concurenți, „ceea ce indică faptul că există ceva mai mult decât motive pur comerciale la mijloc”.

Tranzacția depinde acum doar de aprobarea unei comisii care monitorizează investițiile străine (CEISD) pentru a depista eventuale influențe externe nefaste, dar e de așteptat ca afacerea să primească undă verde.

În momentul de faţă, E.ON deține practic jumătate din aprovizionarea cu gaze pe segmentul de consumatori casnici și e un furnizor important și de energie electrică.

Este de aşteptat ca MVM să facă presiuni pentru continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina după 1 ianuarie, tocmai pentru a obține gazul necesar pentru această afacere. În acest moment, MVM este extrem de vocală în Europa pe subiect, alături de companiile slovace, punând presiuni enorme pe Comisia Europeană pentru continuarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, se mai arată în analiza de pe Contributors.

„Ar putea fi afectată în mod critic nu numai securitatea energetică a României, ci și decuplarea UE de gazul rusesc”, avertizează Otilia Nuțu.

„Expert Forum (EFOR) a trimis o scrisoare Teresei Ribera, noua vicepreședintă executivă pentru o Tranziție Curată, Echitabilă și Competitivă a Comisiei Europene. I-am cerut să analizeze riscurile legate de preluarea furnizării E.ON din România de către MVM, luând în considerare și experiența Spaniei de blocare a ofertei feroviare maghiare din cauza suspiciunilor de legături cu Rusia.

I-am solicitat să privească chestiunea în contextul mai larg al presiunilor din partea Slovaciei și Ungariei de a se continua tranzitul gazului rusesc prin Ucraina după 1 ianuarie 2025 (indiferent dacă acesta este etichetat ipocrit ca gaz azer, sau transparent ca rusesc, cum este în realitate)”, scrie Otilia Nuțu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!