Construcții misterioase vechi de milenii. Clădirile sunt nedescifrate încă de specialiști

Construcții misterioase vechi de milenii. Clădirile sunt nedescifrate încă de specialiști

În lume există o serie de construcții misterioase, unele vechi de mii de ani, a căror funcționalitate nu este nici astăzi pe deplin înțeleasă. Acestea au fost realizate cu unelte rudimentare.

Complexul Ggntija din Malta FOTO wikipedia

Complexul Ggntija din Malta FOTO wikipedia

Dacă la majoritatea construcțiilor, scopul a fost cât se poate de practic și de clar, în cazul altora misterul funcționalității a persistat până astăzi. Oamenii de știință au avansat tot felul de supoziții și teorii, însă nici până astăzi nu a fost găsită o explicație clară privind scopul lor.

Locul giganților din mijlocul Mediteranei

O construcție misterioasă se află pe insula Gozo, arhipelagul maltez, în apropierea orașului Xaghra. Este vorba despre o construcție uriașă de piatră, veche de aproximativ 5.000 de ani.

Structura este din piatră organizată sub forma unor încăperi uriașe de tip absidă, semicirculare, conectate una cu cealaltă prin intermediul unui coridor lung. Întreaga construcție este înconjurată de un zid uriaș.

Studiile sistematice la acest complex, numit de populația locală, Ggantija, adică „făcut de uriași“, au început în anii '20.

Specialiștii au ajuns la concluzia, datorită capetelor șlefuite, în partea superioară a coloanelor, că întregul complex a avut și un acoperiș. În interior au fost descoperite și altare de piatră, dar și o serie de reprezentări grafice, cu animale domestice, realizate pe zidurile construcției. Practic, experții au constatat prezența a două construcții, în cadrul aceluiași complex, înconjurate de ziduri.

Se speculează că Ggantija este un complex de cult neolitic, realizat de populații care au migrat din zona Asiei Mici, pe insulele arhipelagului maltez. Dincolo de speculații nu se știe însă nimic cu siguranță în legătură cu aceste construcții. Ceea ce frapează este dimensiunea uriașă a blocurilor de piatră folosite.

Pietrele zidului au și câte cinci metri înălțime, cu o greutate de câteva tone. Accesul în incintă se face prin intermediul unor porți uriașe. Nu se știe cum au reușit oamenii neolitici să care aceste blocuri uriașe de piatră și cum le-au prelucrat cu ajutorul uneltelor de piatră. Ggantija este contemporan cu Stonehenge din Anglia, un alt complex megalitic misterios.

Misterioasele caverne asiatice

Un alt loc misterios și totodată puțin cunoscut se află în provincia Zhejiang, China. Mai precis în satul Shiyan Beicun. Este vorba despre un sit vechi de peste 2.000 de ani prezent într-un complex de peșteri foarte adânci, numite peșterile Longyou. A fost descoperit în anul 1992. O mână de săteni au vrut să vadă dacă iazurile din zonă sunt fără fund, așa că au drenat unul dintre acestea. Au descoperit, sub apă, un complex incredibil de peșteri. Au fost chemați specialiști care au studiat aceste caverne. Au ajuns la concluzia că acestea au fost săpate intenționat, în rocă.

Interesant este faptul că aceste grote au fost săpate în aleurit, o rocă foarte dură, cu tehnologia de acum 2.000 de ani. Cu toate acestea pereții erau netezi și foarte bine șlefuiți, păstrând urma dălților. Întregul complex are camere, poduri, bazine, jgheaburi, piloni de susținere. Totodată pe pereții de rocă erau realizate decoruri bizare. Nu se știe nici până în prezent cărei civilizații îi aparține aceste complex și care a fost scopul său.

Misterul din munți

În topul construcțiilor misterioase se află și Puma Punku, o structură făcută din gresie amplasată în munții Boliviei. Acest complex se află în apropierea vechiului oraș Tiwanaku în vestul Boliviei. Aparține civilizației peruviene și a fost descoperit prima dată de conquistadorii spanioli.

Dacă în cazul Tiwanaku, lucrurile sunt clare, mai ales ca funcționalitate, în cazul Puma Punku, misterul rămâne și astăzi. Complexul are forma unor terase în formă de litera T, realizate de mâna omului, cu o curte scufundată și o structură monumentală așezată deasupra. Ceea ce a stârnit interesul cercetătorilor sunt uriașele bucăți de piatră șlefuită, în special gresii, care alcătuiesc o bună parte din construcții. Sunt inclusiv miniaturi ale unor porți monumentale.

Cea mai mare piatră utilizată în ridicarea complexului de la Puma Punku are o lungime de peste 7.80 metri, o lățime de peste un metru și cântărește 131 de tone. Oamenii de știință nu-și explică, încă, cum au putut fi cărate acele blocuri de piatră pe acel platou montan, de la cea mai apropiată carieră, aflată la 10 kilometri. Totodată nu este cunoscută funcționalitatea acestui complex, la ce folosea.

Cel mai probabil acest complex, la fel ca și Tiwanaku, a fost ridicat de incași. În dialectele locale, Puma Punku înseamnă ”Poarta pumei” și cel mai probabil a fost construit în secolul VII d.Hr.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…