Constantin Mitulețu-Buică a demisionat din funcția de secretar general al AEP
Fostul șef AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a demisionat și din funcția de secretar general al AEP. Fostul președinte al instituției rămâsese în cadrul AEP prin decizia fostului premier Nicolae Ciucă.
„A depus o cerere de demisie, pe care mi-a trimis-o și mie spre știință și mi-a solicitat separat să fie considerat în concediu de odihnă până la data efectivă a demisiei. Era solicitat 1 noiembrie”, a precizat pentru „Adevărul” actualul șef AEP, Toni Greblă.
Fostul președinte al Autorității Electorale revenise în cadrul instituției, în funcția de secretar general , în urma unei decizii a fostului premier Nicolae Ciucă.
Constantin Mitulețu-Buică a anunțat, în luna noiembrie a anului trecut, că și-a înaintat demisia „de onoare” din funcția de președinte al AEP, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, pe motiv că şi-ar fi angajat nelegal cumnata în funcţia de consilier la cabinetul vicepreşedintelui AEP.
Mandatul de șef al AEP este pe opt ani. Mitulețu-Buică fusese numit în februarie 2019, deci avea un mandat până în 2027.
De altfel, preluase funcția la propunerea PSD, pe vremea conducerii lui Liviu Dragnea.
Liberaliiau transmis în momentul declanșării conflictului privind acuzațiiile ANI, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, că „problema apărută se poate rezolva rapid printr-un gest al domnului Mituletu sau prin retragerea sustinerii PSD”.
Șefia AEP, magnet pentru probleme cu legea
Ultimele trei persoane care au condus Autoritatea Electorală Permanentă au avut probleme cu justiția, fiind vizate de dosare penale fie de când erau în funcție, fie imediat după plecare.
Ana-Maria Pătru a deschis lista șefilor AEP care au avut probleme cu justiția. Aceasta a fost acuzată de DNA de trafic de influență și spălare de bani. Procurorii spuneau că, în perioada aprilie-iunie 2008, Ana-Maria Pătru ar fi pretins, iar în 2009 ar fi primit de la reprezentanţii unei societăţi suma de 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti. În toamna lui 2016, chiar a petrecut o perioadă în arest preventiv. Însă patru ani mai târziu, în octombrie 2020, aceasta a fost achitată definitiv de Curtea de Apel.
La o lună de la demisie, DNA l-a pus sub urmărire penală pe Daniel Barbu pentru că în perioada cât a fost șef al AEP nu ar fi dispus verificări anuale pentru fiecare partid care beneficiază de venituri de la stat, dar și pentru că ar fi stopat controale aflate în curs, în acea perioadă fiind un scandal legat de PSD și modul cum au fost cheltuite unele sume de bani. Ulterior, Parchetul nu a mai avut nicio comunicare publică pe această temă.
Constantin Mitulețu-Buică este ultimul intrat pe lista celor cu probleme cu justiția. Pe lângă sesizarea ANI, în trecut s-a confruntat cu un alt dosar de abuz în serviciu.
Sursa: adevarul.ro