Constantin Bolboșanu, fost șef serviciu DCCO, arestat preventiv după ce a încălcat obligațiile controlului judiciar
Constantin Bolboșanu, la data faptelor șef serviciu în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), a fost arestat preventiv după ce DNA a cerut înlocuirea controlului judiciar.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, procurorii au formulat la 23 martie propunerea de înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile a Constantin Bolboșanu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii luare de mită.
"Propunerea procurorilor a fost admisă de instanță, contestația formulată de inculpat a fost respinsă, iar la data de 11 aprilie 2016 a fost pus în executare mandatul de arestare preventivă. Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că, în martie 2016, inculpatul Bolboșanu a contactat o persoană ce urma să fie audiată ca martor în cauză, a informat-o în amănunt despre probele relevante administrate în cauză, despre conținutul declarațiilor sale și ale martorilor (omițând adevărul în unele situații) și a indicat persoanei respective ce să declare în cazul în care va fi audiată de procurori", precizează DNA.
Sursa citată menționează că, în prezenta cauză, la 9 noiembrie 2015, procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Constantin Bolboșanu, însă instanța a respins cererea de arestare și a dispus măsura controlului judiciar.
Procurorii susțin că, în perioada martie — septembrie 2007, Constantin Bolboșanu, în calitate de ofițer de poliție, șef serviciu în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din IGPR, a primit, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat.
Anchetatorii spun că protecția promisă de inculpat a fost una reală, astfel că omul de afaceri respectiv nu a fost ''deranjat'' de niciun organ cu atribuții în domeniu, deși desfășura activități de comerț cu legume-fructe, așa-zisele controale efectuate fiind pur formale.
''În aceeași perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcții la un imobil ce aparținea inculpatului și două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofițer și familia acestuia'', au constatat procurorii.
AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Cristina Tatu, editor online: Irina Giurgiu)