Constanţa: Spitalul Militar a preluat unitatea modulară de campanie pentru tratarea COVID-19
Forţele Navale Române (FNR) au predat, marţi, facilitatea ridicată şi operaţionalizată din punct de vedere administrativ - Sistem Medical Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT), către Spitalul Militar de Urgenţă 'Dr. Alexandru Gafencu' din Constanţa, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Conform sursei citate, pregătirile pentru avizarea şi punerea în funcţiune a Sistemului Medical Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT), de pe Stadionul Portul din Constanţa, au intrat în linie dreaptă.
Astfel, după finalizarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a modulului (taberei) de carantină, organizată în corturi cu capacitate de cazare pentru 120 de persoane, marţi, 14 aprilie, facilitatea ridicată şi operaţionalizată, din punct de vedere administrativ, de către FNR a fost predată Spitalului Militar de Urgenţă 'Dr. Alexandru Gafencu.
''De asemenea, a început şi operaţionalizarea zonei de tratament şi tot la sfârşitul săptămânii trecute a fost pus în funcţiune un aparat modern de radiologie, precum şi un aparat nou de testare rapidă PCR. Lucrările de operaţionalizare a zonei medicale continuă săptămâna aceasta, astfel încât facilitatea să fie gata în cel mai scurt timp pentru obţinerea avizelor necesare'', informează SMFN.
La începutul acestei săptămâni a început instrucţia personalului medical ce va deservi SMMIT, şi care provine de la Spitalul Militar de Urgenţă Dr. Alexandru Gafencu, Centrul de Medicină Navală şi Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, pentru procedurile de echipare/dezechipare cu echipamentul de protecţie specific.
În conformitate cu Ordonanţa Militară nr. 04 şi cu ordinul de acţiune al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor prin Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime.
SMMIT de la Constanţa are în compunere o zonă medicală cu 56 de paturi, dintre care patru pentru Terapie Intensivă, şi o zonă de carantină cu 120 de paturi. În măsura în care situaţia o va impune, sistemul poate fi extins cu încă aproximativ 50 de paturi, ce vor fi amplasate în sala de sport din incinta Stadionului Portul. AGERPRES / (AS - autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Captură foto: armed.mapn.ro