Constanţa: Rudele tinerelor decedate îi acuză pe pompieri şi pe patron că nu şi-au făcut datoria. Cele trei fete au murit intoxicate cu fum

Constanţa: Rudele tinerelor decedate îi acuză pe pompieri şi pe patron că nu şi-au făcut datoria. Cele trei fete au murit intoxicate cu fum

Rudele celor trei tinere care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la restaurantul din Constanţa îi acuză pe pompieri că nu şi-au făcut datoria, că au venit fără măşti de gaze şi fără lanterne, dar şi pe patronul localului că nu s-a asigurat că în clădire nu mai era niciun angajat, uitând de fete.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Medicină Legală din Constanţa, concluziile preliminare ale rapoartelor întocmite în urma necropsiilor făcute în cazul celor trei tinere arată că acestea au murit din cauza "intoxicaţiei acute cu monoxid de carbon şi fum", şi nu în urma arsurilor suferite în timpul incendiului.

După ce au primit rapoartele medico-legale, rudele fetelor au putut ridica trupurile acestora de la morgă, iar zilele următoare le vor putea înmormânta.

Rudele celor trei tinere decedate, care au mers, luni dimineaţă, la Morga Cimitirului Central din Constanţa, pentru a ridica trupurile neînsufleţite ale fetelor, au acuzat autorităţile şi pe patronul restaurantului că nu au încercat să le salveze pe tinere.

"Toţi sunt vinovaţi: primăria, pompierii, patronul. Toată lumea. Nu au vrut să intre doi (pompieri - n.r.) să scoată fetele. Ele urlau de la etajul întâi. Pompierii nu şi-au făcut datoria. Au venit la zece metri fără apă, fără măşti de gaze şi au zis că nu intră, că nu au lanternă. Să le fie ruşine! Dacă îşi ţineau respiraţia şi intrau, le luau. Datoria lor asta era, să intre să le scoată", a spus Mihai Mancaş, fratele Mihaelei Tucă, tânăra de 24 de ani, din Mangalia.

El a mai spus că Mihaela lucra la restaurantul "Beirut" de şase ani şi nu a avut probleme cu patronul.

"Sperăm să o luăm astăzi acasă. O să mergem cu ea la capela de lângă biserica de lemn. Este un şoc. Şi pentru familie şi pentru prieteni. Aşteptăm 400 - 500 de persoane să vină să o vadă, inclusiv primarul. Mangalia este mică şi ea era foarte cunoscută", a afirmat el.

Mariana Serkany, mama Nicoletei Cengher de 22 de ani, din Costineşti, vrea ca pompierii să explice de ce nu le-au putut salva pe fete şi cere ca medicii legişti să le facă fetelor un examen toxicologic.

"Ei (pompierii - n.r.) trebuie să fie cei cercetaţi. Şi patronul, care nu şi-a cunoscut personalul şi care a numărat bucătarii, ospătarii şi barmanul. Şi cele mai importante, fetele care aduceau clienţii, au fost uitate. Patru fete", a spus Mariana Serkany.

Ea a povestit că Nicoleta şi-a încheiat prestaţia de sâmbătă seară cu melodia "You See Fire", apoi a urcat în vestiar cu un ceai făcut la bar: "De asta vreau examen toxicologic".

Femeia a povestit că sâmbătă seară a condus-o la plecare şi ultimele cuvinte ale fiicei sale au fost adresate fratelui ei mai mic.

"Am condus-o la uşă când a plecat şi mi-a zis că ia ea cheile, ca să nu ne mai trezescă atunci când se întoarce. Şi fratelui, care are 13 ani, i-a spus «Dacă ţi-e dor de mine, să mă suni, că mă întorc acasă. Şi s-a dus»", a spus femeia.

Nicoleta Cengher lucra doar două luni la restaurantul "Beirut", iar mama ei a povestit că se înţelegea bine cu toată lumea: "Era o fată excepţională. Termina anul viitor Dreptul. Învăţa bine şi acolo. Şi cânta. Le făcea foarte bine pe amândouă. A fost la multe emisiuni, la festivaluri. Sunt foarte mândră de ea. Cu ea nu am ştiut ce înseamnă să ai probleme. Toată lumea a iubit-o. (...) Abia de două luni era acolo. Şi spunea că îi place. Că se simţea foarte bine cu toate fetele de alcolo".

Şi Maria Vasiliţeanu, mama Nicoletei Vasiliţeanu de 23 de ani, din Constanţa, vrea ca patronul restaurantului să plătească pentru moartea celor trei fete.

"Să plătească arabul, să plătească. El a ieşit primul şi fata mea nu a mai ieşit. Ultima a ieşit fata mea. De ce, că nu era ea patroana. Căpitanul vasului pleacă ultimul. (...) Vinovat este şeful. Jandarmeria. Poliţia. Că a trebuit să mă bat cu ei ca să pot să intru să-mi vad fata. M-au purtat de la spital la Beirut şi iar la spital şi iar la Beirut. De la început am zis că fata nu este în spital. Patronul aşa mi-a zis, că s-a evacuat tot personalul. Fata mea a ieşit ultima. Şi pentru ce, pentru trei bani pe care îi dădea. Şi fără carte de muncă şi fără nimic. Să răspundă", a spus femeia.

Ea a povestit că sâmbătă seară, după ce a plecat la muncă, nu a mai putut să o contacteze pe Nicoleta pe telefonul mobil.

"Întotdeauna mă pupa şi acum doar mi-a făcut semn că mă pupă, iar la 23.00 am sunat-o şi avea telefonul închis. Am mai sunat-o o dată şi la fel, avea telefonul închis. La 12 noaptea mi-a dat băiatul care era cu ea telefon şi mi-a spus «Vino repede că Beirutul a luat foc şi n-o găsesc pe Nicoleta. Nici la spital, nici la Beirut, şi nici nu-mi răspunde»", a spus printre lacrimi Maria Vasiliţeanu.

Ea a povestit că Nicoleta lucra la Beirut de patru - cinci ani: "Avea un contract de comodat. Dacă avea program, lua un milion, un milion cinci sute pe seară. Şi ce mai câştigau ele. Dacă nu, le dădea 50 de lei. Sau le dădea telefon să nu vină, ca nu sunt mese".

"I-am cumpărat o rochie de mireasă care i-ar fi plăcut şi ei", a mai spus, plângând, Maria Vasiliţeanu.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre , a anunţat, luni, că familia Vasiliţeanu va primi un ajutor financiar de 3.000 de lei.

"E o fată, Dumnezu să o ierte, din Constanţa. I-au făcut o anchetă; o familie destul de sărmană şi o să ajutăm cu toate cele trebuincioase pentru înmormântare, să le dăm un ajutor. Este de aproximativ 3.000 de lei ca să poată să o înmormânteze", a spus Radu Mazăre, la finalul şedinţei Consiliului Local Constanţa.

Zona din faţa restaurantului Beirut din centrul municipiului Constanţa, unde a avut loc incendiul în care şi-au pierdut viaţa trei angajate ale localului, a fost izolată de către autorităţi, iar, luni, oamenii au dus flori şi au aprins lumânări în memoria fetelor decedate.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate de la restaurantul cu specific libanez, la un cazinou şi la un pub, aflate în aceeaşi clădire, din centrul municipiului Cosntanţa. În imobilul respectiv, care are două etaje, se aflau, la momentul izbucnirii flăcărilor, câteva zeci de persoane.

În urma incendiului, trei tinere în vârstă de 22 de ani, 23 de ani şi 24 de ani au murit, iar o fată de 19 ani a fost rănită grav şi transportată cu o aeronavă la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Una dintre tinerele decedate este cântăreaţa localului, Ioana Nicoleta Cengher din Costineşti. Ea absolvise Şcoala Populară de Artă, iar acum era studentă la Drept. Tânăra obţinuse multe premii şi distincţii la concursurile muzicale din ţară şi participase la numeroase festivaluri.

Celelalte două tinere care au murit în tragedia de la Constanţa erau dansatoare. Nicoleta Vasiliţeanu avea 23 de ani şi era din Constanţa, iar Mihaela Tucă avea 24 de ani şi era din Mangalia

Tânăra rănită este dansatoarea Nicoleta Buirencu, în vârstă 19 ani. Ea este studentă la Ştiinţe Economice, la Constanţa.

În total, în incendiu au fost rănite patru persoane - tânăra de 19 ani, un bărbat de 40 de ani, Adrian Roman, care s-a intoxicat cu fum şi este internat la Spitalul Judeţean Constanţa şi două persoane care au fost transportate la spitalul din Constanţa, dar în cazul lor nu a fost necesară internarea.

Martorii au povestit că în momentul izbucnirii incendiului în restaurant, în club şi în cazinou se aflau câteva zeci de persoane. Cele trei tinere care au decedat au rămas blocate în vestiarul restaurantului, fiind găsite de echipele de intervenţie printre dărâmături, după ce plafonul s-a prăbuşit.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Eugen Bola , declara duminică, pentru MEDIAFAX, că una dintre cele patru tinere avea contract de muncă încheiat pe o întreprindere individuală, urmând să se stabilească dacă este vorba despre firma care deţine localul respectiv sau altă societate.

Alte două tinere aveau contractele de muncă expirate în toamna anului trecut, iar cea de-a patra nu avea niciun fel de act încheiat cu angajatorul.

Reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Constanţa au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că dosarul în acest caz urmează să fie preluat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind făcute cercetări pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală.

Potrivit reprezentanţilor ITM, societatea care deţine restaurantul din Constanţa a fost amendată cu 7.000 de lei, pentru diverse nereguli, după un control făcut în urmă cu câteva săptămâni de inspectorii de muncă, neregulile constatate atunci vizând securitatea în muncă.

Şeful ITM Constanţa preciza că luni vor fi verificate actele tuturor societăţilor care se află în clădirea respectivă, fiind vorba despre firma care deţine restaurantul, cea care are pub-ul, precum şi cazinoul.

Clădirea cu două etaje, în care funcţionau restaurantul, un club rock şi un cazinou, este construită în perioada 1925 - 1926, având planşee şi mare parte din structură din lemn, astfel că focul s-a propagad foarte repede.

Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa va dispune, luni, proprietarului clădirii în care funcţiona restaurantul Beirut să realizeze expertiza imobilului.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, în maximum o săptămână acesta trebuie să prezinte rezultatele expertizei, astfel încât experţii să poată stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii şi dacă mai poate fi reabilitată.

Proprietarul restaurantului Beirut este George Karam şi deţine localul prin intermediul societăţii Middle East Parteners SRL. De asemenea, Karam se ocupă şi de alte firme, o parte dintre acestea fiind însă radiate.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…