Constanța: O minoră a murit și sora ei este în comă după ce împreună cu trei frați au mâncat fructe de zârnă
Cinci copii din satul Dunăreni au ajuns la spital cu intoxicație gravă, în urmă cu două săptămâni, iar unul dintre ei a murit pe 6 decembrie, după ce au ingerat fructele unei plante medicinale din flora spontană denumită popular zârnă sau turbarea-câinelui (Solanum nigrum) și care seamănă, la culoare și formă, cu fructul de afin, au informat, miercuri, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța.
Conform sursei citate, cei cinci copii s-au otrăvit involuntar cu fructele de zârnă, pe fondul necunoașterii proprietăților plantei respective, aceștia încercând să-și astâmpere foamea, în condițiile în care familia din care provin este foarte săracă. Din ancheta realizată după înregistrarea decesului, s-a stabilit că o fetiță de opt ani a descoperit planta și atât ea cât și cei patru frații mai mici s-au hrănit cu fructele mov, de foame. La scurt timp, copiilor li s-a făcut rău și, pe fondul agravării stării generale, au fost transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, doi dintre ei, fetița de 8 ani și alta de 4 ani, fiind internați la Terapie Intensivă. În ciuda eforturilor medicilor, fetița de 4 ani a murit marți, iar sora ei de 8 ani este în stare comatoasă.
După efectuarea necropsiei, urmează să se stabilească cu exactitate cauza ce a provocat decesul.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța au precizat, referitor la acest caz, că părinții nu se fac vinovați, fiind vorba de un eveniment accidental.
"Una dintre fetițe a decedat. La momentul în care la finalul lunii trecute, ele au fost internate imediat după ce au acuzat dureri de burtă, referindu-ne la fetița de 4 ani și la cea de 8 ani. Ei sunt 5 copii acasă. Imediat după ce au mâncat bobițele, mama a chemat repede ambulanța, au fost internate însă au intrat imediat în comă. Evoluția stării lor a fost una rapidă. Mama s-a internat apoi cu toți copiii pentru analize ca să-i verifice și pe ceilalți. În momentul în care rezultatele celorlalți au ieșit bine, mama a fost externată, cu ei. Este vorba despre o familie obișnuită, cu mulți copii, cu un tată plecat la muncă în străinătate. Însă, atunci când a aflat de întreaga situație, imediat a venit acasă. Trebuie să anunțăm și Autoritatea Publică Locală. Copiii trebuie educați și sfătuiți pentru prevenirea unor astfel de situații, în școli. Din toate verificările pe care noi le-am făcut, este un eveniment nefericit întâmplat cu totul accidental, iar părinții nu se fac vinovați în nici un fel", a afirmat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASP Constanța.
AGERPRES