Constanţa: Fost şef al Poliţiei Eforie, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi instigare la fals
Cornel Gabriel Coteanu, fost şef al Poliţiei Eforie, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, într-un dosar în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES, Coteanu este acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului şi omisiunea sesizării.
"În perioada august 2019 şi iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliţiei oraşului Eforie, cu gradul de comisar şef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite şi de a proteja desfăşurarea unor activităţi de comerţ clandestin în Staţiunea Eforie din judeţul Constanţa", se arată în comunicat.
Procurorii susţin că ar fi fost vorba de tolerarea unor activităţi de comerţ clandestin, neautorizat, care să se poată desfăşura fără aplicarea de sancţiuni contravenţionale şi fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele staţiunii Eforie.
Fostul şef al Poliţiei Eforie mai este acuzat că, pe 10 august 2020, i-ar fi solicitat lui Vasile Marcel Iftimie, la acel moment şeful Poliţiei Locale Eforie, să înlocuiască măsura amenzii de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenţii la regimul rutier cu sancţiunea avertismentului, ceea ce numai instanţa de judecată putea dispune.
"Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, în aceeaşi calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracţiune de dare de mită ('atenţie' în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinaţi agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravenţional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remişi", se mai menţionează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, în iulie 2019 Coteanu ar fi ajutat o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracţiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante în evidenţa cauzelor penale.
DNA precizează că în acelaşi dosar, în perioada 30 septembrie - 21 octombrie 2020, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane, printre care şi Vasile Marcel Iftimie. Ei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.
Cei patru inculpaţi au primit pedepse cu suspendare cuprinse între şase luni şi doi ani şi opt luni de închisoare.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul Cornel Gabriel Coteanu şi cele patru acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Constanţa. AGERPRES / (AS - autor: George Onea, editor: Mairus Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)