Constanţa: Filtre de poliţişti şi jandarmi, dar şi efective suplimentate la nevoie, pe 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei
Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi, pe 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, pentru a urmări dacă se respectă măsurile impuse privind prevenirea răspândirii COVID-19, iar dacă va fi necesar efectivele de ordine de la faţa locului vor fi suplimentate, au menţionat, joi, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei judeţului Constanţa.
"Suntem la datorie zilnic, şi pe data de 30 noiembrie vom fi la datorie. Atât poliţiştii, cât şi jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu stricteţe, nu vom tolera încălcarea legii şi, da, vom fi prezenţi şi în zona Mănăstirii Sf. Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale, în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane, deoarece, aşa cum este prevăzut în legislaţia actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbim aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane, din alte localităţi, nu au voie să participe la aceste pelerinaje", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Andreea Iliescu.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Răzvan Ivan, a afirmat că lupta cu virusul poate fi câştigată dacă sunt respectate măsurile preventive de protecţie sanitară.
"Facem un apel la buna credinţă a oamenilor de a respecta aceste prevederi legale, aceste restricţii şi măsuri preventive, tocmai pentru a câştiga împreună această luptă cu virusul care a venit peste noi", a spus reprezentantul IJJ.
Andreea Iliescu a precizat că, dacă va fi nevoie, efectivele de poliţişti şi jandarmi aflate în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei vor fi suplimentate.
"Cu siguranţă vor exista filtre, vom monitoriza activ această situaţie şi nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să fim puşi în faţa faptului că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Suntem încrezători în capacitatea noastră de reacţie, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective, astfel încât aceste activităţi să se desfăşoare liniştit şi cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo", a declarat reprezentanta IPJ.
Tribunalul Constanţa a respins, pe 25 noiembrie, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.
În seara aceleiaşi zile de 25 noiembrie, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează "abuzuri" împotriva clerului şi credincioşilor, care sunt împiedicaţi să desfăşoare în mod tradiţional datinile bisericeşti.
Teodosie atrage atenţia, în scrisoare, asupra situaţiei conflictuale ce poate să apară în contextul împiedicării enoriaşilor şi credincioşilor, din toată ţara, de a lua parte la tradiţionalul pelerinaj de la mânăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat de Praznicul Sf. Apostol Andrei, pe 30 noiembrie.
Pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei aduna, în anii trecuţi, mii de credincioşi din toate regiunile ţării. În 2019, numărul pelerinilor care au venit la mănăstirea din localitatea constănţeană Ion Corvin a fost de peste 15.000. AGERPRES