Conspiraționiștii mai au o teorie: cine spun ei că ar fi cauzat incendiile devastatoare din Canada VIDEO

Conspiraționiștii mai au o teorie: cine spun ei că ar fi cauzat incendiile devastatoare din Canada VIDEO

În timp ce Canada se apropie de cel mai grav sezon de incendii din istorie, o teorie a conspirației a luat amploare în online. Conform acesteia, ecologiștii au provocat intenționat unele dintre incendii, relatează France24.

Incendiu de pădure în British Columbia, Canada, 7 iunie 2023 Foto Profimedia

Incendiu de pădure în British Columbia, Canada, 7 iunie 2023 Foto Profimedia

Pun pariu că o bună parte din incendiile care fac ravagii în toată țara au fost declanșate de teroriștii ecologiști care vor să dea un mic impuls campaniei lor privind schimbările climatice", se arată într-o postare publicată luni, 5 iunie, pe Twitter de Maxime Bernier, un fost ministru canadian de Externe.

Până în prezent, în anul 2023, Canada a fost afectată de un număr mai mare de incendii de vegetație decât în orice alt an în acest moment al sezonului, cu peste trei milioane de hectare arse. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din această cauză.

Pe TikTok, un videoclip vizualizat deja de aproape 20.000 de ori, susține că incendiile din Noua Scoție au fost declanșate „intenționat pentru a promova o agendă privind schimbările climatice".

Un articol speculează că, din moment ce 90% din incendiile din provincia canadiană Alberta ar putea fi „cauzate de om", există posibilitatea ca în spatele lor să se afle „ecoteroriștii".

În timp ce incendiile de vegetație se răspândesc în Quebec , unii s-au întrebat cum au putut izbucni toate incendiile în aceeași zi. Într-un videoclip publicat pe Facebook, care a strâns peste un milion de vizualizări, se vorbește despre „un atac terorist”.

Cauzele sunt încă în curs de stabilire, conform spuselor lui Karine Pelletier de la Societatea din Quebec pentru Protecția Pădurilor împotriva incendiilor forestiere.

Schimbările climatice

Sunt multe care sunt cauzate de oameni, dar acestea sunt aproape întotdeauna accidente", a declarat ea, precizând că fulgerele recente au fost de vină pentru multe dintre incendiile din Quebec

Alberta Wildfire a declarat pentru AFP că, dacă nu este implicat un fulger, un incendiu este clasificat ca fiind de origine umană. Acest lucru nu înseamnă exclusiv incendiere premeditată.

Ar putea fi legate de cauze generale, inclusiv agricultura, industria silvică, liniile de electricitate sau industria petrolului și a gazelor naturale, calea ferată sau incendiile rezidențiale", a spus purtătoarea de cuvânt Melissa Story.

Totodată, oficialii din Noua Scoție au afirmat că încă investighează originile incendiilor din provincie, despre care se presupune că au fost provocate de om.

Incendiile provocate de om pot fi accidentale, intenționate sau nedeterminate", a declarat Heather Fairbairn, purtător de cuvânt al Biroului șefului de pompieri din Noua Scoția. „Cu siguranță, observăm impactul schimbărilor climatice, care pot crește riscurile de incendiu", a mai adăugat Fairbairn.

Adepții teoriei conspirației au încercat în repetate rânduri să pună incendiile devastatoare pe seama unor piromani motivați politic.

În California, în anul 2021, piromani au fost în spatele mai multor incendii de vegetație, dar nu există nicio dovadă că aceștia promovau o agendă privind schimbările climatice, așa cum au susținut unii internauți.

„Lockdown-uri climatice”

Chris Russill, un profesor de la Universitatea Carleton care studiază comunicarea privind schimbările climatice, a declarat că teoria ecoteroristă ar fi putut avea cândva un sâmbure de adevăr, dar „apoi aceasta a fost exagerată în ceea ce privește importanța sau semnificația sa".

Acesta este cazul Canadei, unde unii utilizatori de rețele sociale se bazează pe rapoarte reale de incendii suspecte pentru a crea teorii ale conspirației despre evenimente și locații fără legătură între ele.

Mai mult decât atât, unii susțin în mod eronat că guvernul canadian declanșează incendii, fie pentru a-și promova politicile privind schimbările climatice, fie pentru a forța cetățenii să se mute în orașe , unde va fi mai ușor să impună „lockdown-uri climatice

Russill a negat aceste temeri legate de semnarea de către Canada a Acordului climatic de la Paris din 2015, care a tras un semnal de alarmă cu privire la iminenta criză climatică.

Pe măsură ce guvernul liberal a implementat taxe mai stricte în ultimul deceniu, Russill a spus că oamenii din industriile din domeniul resurselor naturale din Canada au devenit defensivi.

Postările de pe rețelele de socializare insistă asupra faptului că „incendiile nu sunt provocate de schimbările climatice", dar Natural Resources Canada a declarat reporterilor pe 5 iunie că acest sezon de incendii a fost exacerbat de condițiile de căldură, secetă și vânt.

Schimbările climatice cresc frecvența și intensitatea incendiilor de pădure și creează sezoane de incendii mai lungi", a declarat Mike Norton, directorul general al Centrului canadian de silvicultură.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…