Conspirațiile despre Kate Middleton persistă după dezvăluirea cancerului. China și Rusia au alimentat dezinformări despre Prințesă
Dezvăluirea că Prințesa de Wales are cancer a provocat o reacție rapidă la un torent de speculații pe rețelele de socializare cu privire la sănătatea ei, a unora care susțin că a murit în secret. Dar vestea sumbră nu a oprit fluxul aparent nesfârșit al teoriilor conspirației. China, Rusia și Iran alimentează dezinformarea despre Prințesa de Wales pentru a destabiliza națiunea, susțin surse guvernamentale care se tem că statele ostile sunt în spatele răspândirii teoriilor conspirației și a zvonurilor online despre sănătatea Prințesei.
Kate Middleton, în vârstă de 42 de ani, a primit o multitudine de mesaje de susținere din toată lumea după ce a dezvăluit vineri, într-un mesaj video, că va fi supusă chimioterapiei preventive , încercând pe această cale să pună capăt unei vâltori de afirmații nefondate vehiculate pe fondul absenței ei din viața publică.
Printre acestea se numără postări presărate cu emoticoane reprezentând moartea alături de speculația că Prințesa a murit sau a fost plasată în comă indusă.
Utilizatori ai platformei X, respectiv TikTok au susținut că mesajul video al lui Kate este un deepfake generat de AI.
Unii utilizatori au postat versiuni încetinite ale înregistrării în sprijinul afirmației fără temei că acesta ar fi fost manipulat digital, având în vedere că totul din fundal pare nemișcat.
Alții i-au analizat mișcările faciale, întrebându-se de ce o gropiță, așa cum se vede în imaginile anterioare, nu este vizibilă.
„Îmi pare rău, Casă de Windsor, Kate Middleton (și) presă tradițională – încă nu mă convingeți”, a scris cineva pe X.
Mulți ultilizatori s-au alăturat conspirației, legând fără temei diagnosticul lui Kate de așa-numitul „cancer turbo”, un mit legat de vaccinurile Covid-19 care a fost dezmințit în mod repetat.
„Nu există nicio dovadă care să susțină minciuna cancerului turbo” a explicat Timothy Caulfield, expert în dezinformare de la Universitatea Alberta din Canada.
Teoreticienii conspirației „sunt niște escroci cruzi care comercializează frica (și) dezinformarea”, a adăugat el.
„Oamenii nu au încredere în ceea ce văd și citesc. Odată ce o sămânță de îndoială a fost semănată, iar oamenii își pierd încrederea, teoriile conspirației pot să câștige teren”, a declarat pentru AFP Karen Douglas, profesor de psihologie socială la Universitatea din Kent.
Zvonurile legate de Kate Middleton s-au înmulțit de când s-a retras din viața publică după ce a participat la o slujbă în ziua de Crăciun și a suferit o intervenție chirurgicală abdominală în ianuarie.
Teoriile conspirației au explodat după ce prințesa a recunoscut că a editat un portret de familie de Ziua Mamei, ceea ce a determinat agențiile de presă să retragă fotografia.
Teoreticienii conspirației au fost apoi stârniți de apariția unei filmări cu Kate alături de soțul ei într-o piață cu soțul ei, afirmând fără temei că a fost înlocuită de un dublu corporal.
„Când vine vorba de o instituție la fel de veche și opacă precum familia regală, neîncrederea publicului creează apetit pentru o mulțime de investigații”, a declarat pentru AFP Dannagal Young, de la Universitatea din Delaware.
China și Rusia răspândesc dezinformări
Duminică, a reieșit că în Whitehall există o îngrijorare tot mai mare că actori ostili de stat ar putea fi implicați în declanșarea atacurilor frenetice de pe rețelele sociale asupra Prințesei.
O sursă guvernamentală a declarat pentru The Telegraph: „O parte din modus operandi al statelor ostile este destabilizarea lucrurilor – indiferent dacă asta subminează legitimitatea alegerilor noastre sau a altor instituții”.
Aceasta vine în timp ce Downing Street se pregătește să anunțe noi sancțiuni împotriva Chinei de îndată ce luni, după un val de atacuri cibernetice susținute de stat împotriva unui grup de parlamentari și colegi de rang înalt.
Un grup de lucru lansat de guvern anul trecut, menit să protejeze integritatea democratică a Regatului Unit de amenințările de interferență străină, analizează în prezent o serie de modalități de a combate răspândirea dezinformarii și a teoriilor conspirației online.
Potop de teorii ale conspirației
Imran Ahmed, directorul executiv al Center for Countering Digital Hate, a declarat că atacurile frenetice pe rețelele sociale au „făcut rău” familiei regale.
„Ceea ce, cred, m-a supărat a fost să văd că ea a fost revictimizată, fiind învinuită că nu a ieșit public imediat.
Cred că este inumanitatea modului în care social media ne-a făcut să ne comportăm, silind oamenii să vorbească despre lucruri care pot fi foarte personale.
Și, de asemenea, văzând, desigur, impactul asupra societății noastre, cât de repede a fost preluat de milioane de oameni și cât de mult a făcut rău familiei regale”, a comentat el pentru la BBC Sunday With Laura Kuenssberg.
Surse de la Palat spun că provocările actuale cu care se confruntă familia regală, în care atât Regele, cât și Prințesa nu sunt în serviciul public în timp ce sunt supuși unui tratament pentru cancer, sunt mai degrabă un „zgomot temporar” decât o „schimbare seismică” .
Ei au adăugat că regele a fost „foarte pozitiv” și lucează la o întoarcere la munca publică în vară, dacă sănătatea i-o permite.
Prințul de Wales își ia trei săptămâni de concediu pentru a petrece sărbătorile de Paște cu soția și cei trei copii.
Prințesa a spus în declarația ei de vineri că vestea ei a fost un „șoc uriaș”, adăugând: „William și cu mine am făcut tot ce ne stă în putință pentru a procesa și gestiona acest lucru în privat, de dragul tinerei noastre familii”.
În urma mesajului video sincer al Prințesei despre diagnosticul ei de cancer, unele personalități publice și-au cerut scuze pentru remarcile lor anterioare, în timp ce alți utilizatori ai rețelelor sociale și-au dublat acuzațiile nefondate de fals.
Surse din Palat și-au exprimat speranța că giganții rețelelor sociale ar putea lua exemplul incidentului pentru a înăspri sistemele care permit să se răspândească necontrolat minciunile defăimătoare și teoriile conspirației.
În trecut, au fost ridicate îngrijorări cu privire la conturile de Twitter „asemănătoare unui bot” suspect și legate de teoreticienii conspirației ruși care au scris „obsesiv” pe Twitter despre Ducesa de Sussex.
O analiză a conturilor care au creat o comunitate Twitter „Meghan Markle” a găsit aproximativ 1.000 de conturi „foarte conectate” care au postat pe Twitter de peste două milioane și jumătate de ori într-o perioadă de șase luni în 2018-19.
Un cont cu cel de-al doilea cel mai mare număr de adepți pro-Meghan, care a postat de asemenea pe Twitter despre politica SUA dintr-o perspectivă pro-democrată, a părut să indice „activitate asemănătoare unui bot”, în timp ce al patrulea cont cel mai partajat a postat frecvent pe Twitter de pe Russia Today și a pus la îndoială tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal aproape fatală cu agentul neurotoxic Noviciok la Salisbury în 2018.
Sursa: adevarul.ro