Consolidarea sprijinului SUA pentru Taiwan şi Tibet înfurie China (Reuters)
China şi-a exprimat furia luni după ce preşedintele american Donald Trump a promulgat măsuri de consolidare a sprijinului Statelor Unite pentru Taiwan şi Tibet, incluse într-un pachet de ajutor şi cheltuieli de pandemie în valoare de 2,3 trilioane de dolari, relatează Reuters.
China a urmărit din ce în ce mai alarmată întărirea sprijinului Statelor Unite pentru Taiwan, insula autoguvernată şi revendicată de Beijing, precum şi criticile americane la adresa guvernării Beijingului în Tibetul izolat, tensionând în continuare o relaţie sub presiune intensă asupra comerţului, drepturilor omului şi altor chestiuni.
Taiwan Assurance Act din 2020 şi Tibetan Policy and Support Act din 2020, ambele conţin un limbaj inacceptabil pentru China, inclusiv sprijinul SUA pentru participarea semnificativă a Taiwanului în organismele Naţiunilor Unite şi vânzarea de arme cu regularitate.
Asupra Tibetului, condus de China cu o mână de fier din 1950, legea afirmă că ar trebui aplicate sancţiuni împotriva oficialilor chinezi care intervin în alegerea succesorului liderului spiritual exilat Dalai Lama.
Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian a declarat că China se "opune ferm" ambelor acte.
"Determinarea guvernului chinez de a salvgarda interesele sale de suveranitate naţională, securitate şi dezvoltare este de neclintit", a spus el reporterilor.
SUA nu ar trebui să pună în practică părţi din măsurile care "vizează China" pentru a nu afecta negativ relaţiile chino-americane, a mai declarat el, adăugând că acestea sunt un amestec în afacerile interne ale Chinei.
În Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu suveran ce va fi luat cu forţa dacă este necesar, guvernul a salutat măsura Statelor Unite, notează Reuters.
"Statele Unite sunt un aliat important al Taiwanului la nivel internaţional şi un partener solid în ceea ce priveşte valori precum libertatea şi democraţia", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Xavier Chang.
Trump, care urmează să părăsească funcţia la 20 ianuarie după ce a pierdut alegerile din noiembrie în favoarea preşedintelui ales Joe Biden, a renunţat la ameninţarea sa anterioară de a bloca legea de cheltuieli, aprobată de Congres săptămâna trecută, după ce a intrat sub o presiune intensă din partea parlamentarilor de ambele părţi ale spectrului politic. El a semnat-o duminică seară. AGERPRES