Consiliul Superior al Magistraturii reia discuţiile cu privire la acţiunea disciplinară exercitată de IJ faţă de preşedintele Înaltei Curţi
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va relua, miercuri, discuţiile cu privire la acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară faţă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea.
La termenul anterior, pe 13 februarie, Cristina Tarcea a cerut recuzarea a patru judecătoare din CSM, pe motiv de "ostilitate" şi "antepronunţare" în ceea ce priveşte acţiunea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară la adresa ei.
"Pentru motive de ostilitate manifestă în ceea ce priveşte preşedintele Înaltei Curţi, pentru motive de susţinere necondiţionată a conducerii Inspecţiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinând şi numirea de către Executiv a conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept, şi pentru motive de antepronunţare. Acestea s-au antepronunţat cu ocazia diferitelor şedinţe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de cinci judecători pentru anul 2018 şi 2019, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale", declara atunci preşedintele ÎCCJ.
Cristina Tarcea a afirmat, totodată, că acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară pe numele său este "un abuz".
Pe 19 decembrie 2018, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de articolul 99 litera f) şi o) din Legea 303/2004", arăta IJ.
Potrivit sursei citate, în privinţa abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la articolul 31 alineatul (1) litera b) şi articolul 32 din Legea 304/2004, modificată şi completată prin Legea 207/2018.
Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera o), Inspecţia Judiciară a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii 207/2018, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor. AGERPRES