Consiliul JAI. Un posibil vot privind intrarea României în Schengen nu mai e pe ordinea de zi

Consiliul JAI. Un posibil vot privind intrarea României în Schengen nu mai e pe ordinea de zi

Reuniunea miniștrilor de Interne are loc, marți, cu ocazia Consiliului JAI. Dacă pe ordinea de zi provizorie, din 17 noiembrie, figura și un posibil vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, acum acest punct a fost eliminat.

Tema Schengen poate fi discutată astăzi la nivel general FOTO Shutterstock

Tema Schengen poate fi discutată astăzi la nivel general FOTO Shutterstock

Conform ordinii de zi a Consiliului JAI, în ceea ce privește „Guvernanța corporativă a spațiului Schengen” figurează pe ordinea de zi situația generală a spațiului Schengen. Două puncte sunt la acest acest capitol, adică barometrul Schengen și eficientizarea sistemului de returnare.

Un alt capitol de discuții este este opinia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România.

Scenariile avute în vedere de PSD

Cu două zile în urmă, Victor Negrescu, eurodeputat al PSD și consilier al premierul Marcel Ciolacu, a prezentat pe pagina sa de Facebook ultimele trei variante luate în calcul pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

În contextul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea spațiului Schengen , a amânării votului privind intrarea României în zona de liberă circulație dar și a posibilei renunțări iminente la exercitarea veto-ului de către Olanda, prezint ultimele trei variante posibile pentru a obține o decizie favorabilă țării noastre până la finalul anului”, susține eurodeputatul Victor Negrescu.

Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”, arată reprezentantul social-democrat.

Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene”, mai susține consilierul premierului Marcel Ciolacu.

Consiliu UE extraordinar

Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România”, punctează Victor Negrescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…