Consiliul Europei va evalua de urgență propunerile legislative din domeniul justiției din România

Consiliul Europei va evalua de urgență propunerile legislative din domeniul justiției din România

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgență ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei.

 GRECO va analiza de asemenea două propuneri de lege privind reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național Judiciar din Polonia.

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluări în ianuarie și/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie.

Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite "o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale".

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituțională, o inițiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupție ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menționează în comunicat.

GRECO le-a cerut șefilor delegațiilor la GRECO ale României și Poloniei să transmită, până la 15 ianuarie, informații privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

În ceea ce privește România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgență, notează Consiliul Europei.

Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituții și de diferiți actori din România și din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficiența luptei împotriva corupției și ar putea submina independența sistemului judiciar, evidențiază CoE.

De asemenea, în ceea ce privește Polonia, au fost exprimate îngrijorări similare privind două proiecte de lege în legătură cu reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național Judiciar.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmărește să aducă îmbunătățiri capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane